Dårer og død i data

I databransjen fødes nye produkter under mye skrik og stor ståhei. Senere blir det ofte stille. Her er listen over viktige produkter som likevel ikke ble født i 1998, eller som avgikk med døden i løpet av året.

ADSL: I 1998 kommer ADSL-høyhastighetslinjer i salg, sa man i fjor. 1999 er riktig årstall, for utprøvingen av de lynraske datalinjene har tatt lengre tid enn ventet. Telenor mener også at prisene på ADSL-modem har vært for høye, men i USA er salget i full gang.

Windows 2000 (NT 5.0): Microsoft begynte å prate om "Cairo"-prosjektet allerede mens Windows 95 var i beta-versjon i 1994. Så sent som i november i fjor var målet å lansere Windows NT 5.0 i før årets sommerferie. Nå er operativsystemet døpt om til Windows 2000 og Microsoft sier at produktet skal lanseres "i løpet av 1999". I mellomtiden river de i bransjen som hadde planlagt produkter for NT 5.0 seg i håret.

Internett på TV: Mange leverandører planla stort salg av billige Internett-bokser som skulle gi deg Internett på TV. Hittil er det bare Microsoft-eide WebTV som har solgt noe volum av boksene, men heller ikke de er fornøyde. Mange av leverandørene ble smittet av ting-tar-tid-sykdommen samtidig som det viser seg at det ikke er så enkelt å tilpasse web-sider til både PC- og TV-skjermer (se peker til egen sak "Kunden som ikke kom" i margen til høyre).

Høyformat-disketter: Husker du 120 Mb-disketten og andre konkurrenter som ble lansert i 1996 og '97? Disse diskettene skulle bli arvtakerne til 3,5-tommeren, men etter at pressemeldingene gikk ut er det blitt stille som i graven. Kundene valgte i stedet Iomegas løsninger og CD-brennere.

Nye domene-navn: Forskjellige selskaper og standardkomitéer planla å åpne en rekke nye såkalte topp-domener. Med nye etternavn som .arts, .firm, .info, .nom, .rec, .store, og .web skulle det bli lettere å finne frem på Internett mente selskapene. Inntil videre er det likevel Network Solutions som sitter bak rattet og .com som dominerer internett.

Smartkort: 1998 skulle bli året da smartkort-lesere begynte å dukke opp som standard i mange PC-er, men nettopp mangelen på standarder har utsatt kortene som skulle øke sikkerheten. Det ser ut som vi kommer til å bruke passord en stund til.

Notes Domino 5: Lotus lovet den nye store oppgraderingen i av Notes/Domino i løpet av høsten, men nå sier selskapet Lotusphere-messen i februar 1999.

Intelligente agenter: Mange leverandører og Internett-selskaper har lovet oss intelligente agenter i flere år. Be agenten hente noe, og slipp den løs, så vil den på egen hånd snuse rundt og bringe tilbake ønsket informasjon. Dessverre viser det seg at slike agenter er lite treffsikre selv for engelsk informasjon og at de fleste velger å søke selv.

Datavarehus: IBM, Oracle og en rekke andre databaseleverandører har i flere år påstått at salget av datavarehus snart skal ta av, men her i Norge er det fremdeles ganske så stille. Det viser seg nemlig at selv om innkjøp av programpakken er billig, så er bruken av datavarehus dyrt og komplisert.

Til toppen