Dark Room-etterforskerne støtter omstridt forslag om utvidet IP-lagring

IP-adressene til norske nettbrukere blir ikke lagret lenge nok, mener Dark Room-etterforskerne. De støtter forslaget om seks måneders lagring.

I dette rommet på politihuset i Bergen har Vest politidistrikt jobbet med operasjon «Dark Room» i snart halvannet år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem.
I dette rommet på politihuset i Bergen har Vest politidistrikt jobbet med operasjon «Dark Room» i snart halvannet år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. (Bilde: Simen Sundfjord Otterlei / NRK / NTB scanpix)

IP-adressene til norske nettbrukere blir ikke lagret lenge nok, mener Dark Room-etterforskerne. De støtter forslaget om seks måneders lagring.

– I praksis står vi uten mulighet til å oppklare svært mange krenkende og alvorlige straffbare handlinger fordi tilbyder av internettilgang ikke har hjemmel til å lagre knytinger til en IP-adresse lenger enn 21 dager, skriver Vest politidistrikt i siste oppdatering i pedofili- og overgrepsetterforskningen Operasjon DarkRoom.

Der ytres det klar støtte til forslaget om å pålegge nettleverandørene å lagre sine brukeres IP-adresser i seks måneder, slik justisminister Per-Willy Amundsen har vært en klar talsmann for. Frp-landsmøtet vedtok i våres å jobbe for en lovendring, og Amundsen har gjort det klart at han vil jobbe for at dette også skal bli regjeringens politikk.

Men forslaget er omstridt, fordi det av personvernforkjempere ses på som et uforholdsmessig stort inngrep i folks privatliv og personvern. Blant partiene som stiller seg negative til en endring, er støttepartiet Venstre, mens regjeringens andre parlamentariske støtte, KrF, er for og har på egne vegne allerede foreslått en lovendring.

– Informasjonen knyttet til IP-adresser er sentral, og ofte avgjørende for å oppklare stadig flere former for kriminalitet – også grove seksuelle overgrep mot barn over internett. Lengre lagringstid for IP-adresser er etter vår oppfatning helt vesentlig for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett, skriver Vest politidistrikt.

Kommentarer (13)

Kommentarer (13)
Til toppen