Dårlig dag for verdens børser

Aksjekursene falt sterkt på New York-børsen mandag etter en negativ dag i Europa. Nedgangen i USA smittet til børsene i Asia tirsdag morgen.

Teknologi-indeksen Nasdaq falt med 3,36 prosent til 1206 poeng. Dette er det laveste nivået for Nasdaq siden april 1997.

Dow Jones-indeksen stengte med en nedgang på 3,24 prosent til 8043 poeng.

De røde tallene kom etter en negativ dag på europeiske børser og smittet raskt til Asia. Den første morgenhandelen på Tokyo-børsen ble avsluttet med en nedgang på 2,3 prosent på Nikkei-indeksen til 9484 poeng. Også børsen i Hongkong åpnet med nedgang. Hang Seng-indeksen sank med 0,9 prosent til 9773 poeng kort tid etter åpning.

Det er bekymringen for tilstanden i den amerikanske økonomien som får skylden for fallet. Meldingen om at veksten i den amerikanske servicesektoren ikke var som forventet, bygde opp under følelsen av at den økonomiske oppgangen langt fra er så sikker som mange hadde håpet.

- Dataene bekrefter frykten som startet i forrige uke, om at økonomien har vært svakere enn vi alle trodde og i en lengre periode enn vi trodde. Det begynner å bli tøft der ute, sier David Biggs i Federated Investors til Reuters.

Det internasjonale pengefondet IMF kunngjorde etter at børsene var stengt at prognosene for vekst i amerikansk økonomi vil bli nedjustert. Men president George W. Bush insisterer likevel på at den amerikanske økonomien er sterk. Uttalelsen kom før børsen stengte, og så ikke ut til å berolige aksjehandlerne.

- Jeg er optimist når det gjelder økonomien, og det bør jeg være. Basisen er sterk. Rentesatsen er lav, og finanspolitikken sunn. Fundamentet for vekst er solid i Amerika, og vi kommer til å fortsette arbeidet med å fremme økonomisk vekst, sa han.

Europeiske aksjekurser sank mandag som følge av dårlige bedriftsresultater og dårlige utsikter for økonomien.

Nedgangen var størst for den tyske DAX-indeksen, som sank med 5,66 prosent til 3.332 poeng. I London sank FTSE 100-indeksen med 1,94 prosent til 3.996 poeng.

Også i Norge var utviklingen negativ. Hovedindeksen på Oslo Børs sto etter stengetid på 130,56 poeng, en nedgang på 3,19 prosent.

Til toppen