Dårlig sikkerhet rundt nettskrivere

Annenhvert dokument i nettskriveres utskuff inneholder følsom informasjon.

Annenhvert dokument i nettskriveres utskuff inneholder følsom informasjon.

Skriverleverandøren Lexmark har gjennomført en undersøkelse blant 1 000 europeiske kontoransatte om deres omgang med utskrifter. Resultatene tyder på at uvøren omgang med papir er en større risiko for at bedriftshemmeligheter skal lekke, enn all verdens virus, ormer og hackere:

  • En fjerdedel (25 prosent) lar konfidensielle papirer ligge framme på pulten.
  • Enda flere er skjødesløse når de sender utskrifter til nettverksskriveren: Nesten halvparten (49 prosent) av dokumentene som ligger i skriverens utskuff inneholder sensitiv eller konfidensiell informasjon om virksomheten eller de ansatte.
  • 41 prosent av dem som skrev ut sine CV-er, lot den ligge ubevoktet i utskriftsskuffen.
  • Nesten én av ti (8 prosent) forteller at de ofte kikker igjennom sine kollegers dokumenter i utskuffen.
  • Nesten like mange (7 prosent) sier at de pleier å legge sensitive eller konfidensielle dokumenter under papirbunkene på pulten, i stedet for å makulere dem.

Morten Kristensen i Lexmark Norge sammenholder denne med en undersøkelse som ble gjennomført her i landet i august 2005. Har kom det blant annet fram at 29 prosent av norske kontoransatte sier at de har opplevd at uvedkommende har lest konfidensielle utskrifter fra nettverksskriveren.

Løsningen er enkel: Nettskrivere bør ha en ordning som sikrer at utskriften ikke skjer før man er framme ved skriveren.

– Alle våre nye nettverksskrivere har enkel inntasting av PIN-kode på betjeningspanelet som frigjør utskrift av konfidensielle dokumenter. Vi leverer også løsninger med ID-kort eller fingeravtrykk, forteller Kristensen.

Slik ser et panel med PIN-kodeinntasting ut:

Til toppen