Dårlig støtte for grafikkort i Windows 2000

Selv om Windows 2000 i utgangspunktet støtter alle de nyere grafikkteknologiene, vil mange oppleve at grafikkytelsen blir betraktelig lavere med det nye operativsystemet. Men det er ikke bare Microsofts feil.

Selv om Windows 2000 i utgangspunktet støtter alle de nyere grafikkteknologiene, vil mange oppleve at grafikkytelsen blir betraktelig lavere med det nye operativsystemet. Men det er ikke bare Microsofts feil.

Windows 2000 er mye mer rettet mot hjemmebrukere enn Windows NT. Likevel opplever mange som har installert operativsystemet at det har dårlig støtte for mange populære skjermkort. De fleste kortene fungerer, men ytelsen er tragisk lav.

Det er lett å legge skylden på Microsoft for dette, men faktum er at det er de enkelte skjermkortleverandørene som utvikler de spesialtilpassede driverne til operativsystemene. Det eneste Microsoft kan kritiseres for er å utgi et operativsystem hvor mange av driverne kun er halvferdige.

WDM-driverne (Windows Driver Model) for skjermkort som leveres av Microsoft har kun begrenset funksjonalitet og støtter ikke maskinvarebasert 3D, OpenGL eller AGP.

Til The Register sier Stuart Hudman ved Microsofts supportavdeling for Windows 2000 at de fleste tredjepartsleverandørene som var involverte i Windows 2000 Beta-programmet kun utstyrte sine drivere med grunnleggende funksjonalitet. Hudman forteller likevel at de fleste av disse leverandørene vil levere fullt utstyrte drivere i løpet av de nærmeste månedene, noe som vil eliminere ytelsesproblemene brukerne av Windows 2000 vil oppleve når de installerer operativsystemet.

En test The Register har på en PC med 700 MHz Pentium III-prosessor og Riva TNT-skjermkort ved hjelp av ytelsestesten Wintune98, viser at betautgaven av de kommende driverne gir langt høyere ytelse enn driverne som følger med Windows 2000. For 2D-grafikk, Direct 3D og OpenGL er ytelsesforbedringen med betadriverne fra Nvidia henholdsvis 48, 175 og 694 prosent.

Spesielt for spillbrukere betyr dette at oppgradering til Windows 2000 ikke bør gjøres på noen måneder ennå, med mindre du trives med betadrivere.

Til toppen