RESULTATERFINANS

Dårlige HP-tall sjokkerte børsen

Svikt innen tjenester og på forbrukermarkedet.

23. feb. 2011 - 08:56

HP-aksjen raste 12 prosent da tallene for regnskapsårets første kvartal (avsluttet 31. januar) ble kjent etter New York-børsenes stengetid i går kveld.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden, økte omsetningen med 4 prosent til 32,3 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 13 prosent til 3,39 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt økte med 16 prosent til 2,61 milliarder dollar.

HP presterer svært ulikt i sine forskjellige segmenter.

Innen tjenester falt omsetningen med 2 prosent til 8,61 milliarder dollar, med uendret driftsresultat på 1,38 milliarder dollar.

Servere, lagring og nettverk er blitt HPs største vekstområde. Her økte omsetningen med 22 prosent til 5,63 milliarder dollar, mens driftsresultatet økte med 36 prosent til 828 millioner dollar.

Innen bedriftsprogramvare økte omsetningen med 5 prosent til 697 millioner dollar, mens driftsresultatet falt med 28 prosent til 123 millioner dollar.

Det var utviklingen inne pc-er som så ut til å ha sjokkert børsen mest. Samlet sett falt omsetningen med 1 prosent til 10,4 milliarder dollar. Spekulantene lot seg ikke imponere av en heving av driftsresultatet på 27 prosent til 672 millioner dollar. Det går altså dårligere med salget, men lønnsomheten er langt bedre: For et år siden var driftsresultatet 5 prosent av pc-omsetningen, nå er forholdet 6 prosent.

Det er utelukkende på forbrukersiden at pc-omsetningen svikter. Bedriftsmarkedet er nå i pc-utskiftningsmodus, og omsetningen der økte med 11 prosent. I forbrukermarkedet sviktet den med 12 prosent.

Tilbakegang i forbrukermarkedet preger også utviklingen innen skrivere. For avdelingen samlet sett økte både omsetning og driftsresultat med 7 prosent, til henholdsvis 6,63 milliarder dollar og1,13 milliarder dollar. Skriveravdelingens andel av HPs samlede omsetning er 32 prosent, mot 34 prosent for et år siden. Andelen av driftsresultatet faller også to prosentpoeng, fra 35 prosent til 33 prosent.

66 prosent av omsetningen til skriveravdelingen er rekvisita. Omsetningen av bedriftsskrivere økte med 13 prosent til 1,46 milliarder dollar, mens omsetningen av skrivere til forbrukere falt med 3 prosent til 808 millioner dollar.

Kvartalet er det første med Leo Apotheker som toppsjef gjennom hele perioden. Under tallpresentasjonen sa han at det meste av HP går svært bra. Han mener tilbakegangen innen forbruker-pc-er er et markedsfenomen, ikke et HP-fenomen.

Apotheker varslet en utskifting av ledelsen innen serviceavdelingen, og en gradvis overgang til mer lønnsomme produkter innen maskinvare generelt sett.

Analytikerne hadde forhåpninger om at Apotheker ville gi en mer utførlig utredning om den pågående strategiske omleggingen hos HP. Toppsjefen avsto, og viste til en egen analytikerkonferanse om en måneds tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.