Dårlige IBM-tall ryster bransjen

IBM økte omsetningen, men melder om overraskende problemer i Europa, blant annet Sverige.

IBM økte omsetningen, men melder om overraskende problemer i Europa, blant annet Sverige.

IBM kunngjorde tallene for første kvartal 2005 i går kveld, etter børsens stengetid. Meldingen kom som en overraskelse: Tallene var ventet mandag 18. april.

Tallene skuffet kolossalt. IBM-aksjen, som hadde falt 0,93 dollar til 83,64, raste ytterligere 3,8 prosent da tallene ble kjent, til 80,50 dollar.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor, økte IBM omsetningen med 3,3 prosent til 22,9 milliarder dollar. Korrigert for nedgangen i dollarkursen, er økningen bare 1 prosent.

Resultatet havnet på 1,40 milliarder dollar, opp fra 1,36 milliarder dollar. Det svarer til 0,84 dollar per aksje. Wall Street-meglerne hadde ventet 0,90 dollar per aksje.

Første kvartal står i sterk kontrast til det IBM presterte de to siste kvartalene i fjor.

    Les også:

Stormaskinsalget til IBM falt hele 16 prosent fra samme kvartal i fjor. Stormaskiner har høye marginer, og bidrar tradisjonelt til en stor del av IBMs overskudd. I samme kvartal i fjor var stormaskinomsetningen spesielt høy, men nedgangen til i år betegnes likevel som høyere enn ventet. Samlet sett økte IBMs maskinvareomsetning med 0,2 prosent. Korrigert for dollarnedgangen er dette en svikt på 2 prosent til 3,9 milliarder dollar. Overføringen av PC-avdelingen til Lenovo, som skal fullføres i andre kvartal, vil bedre maskinvaretallene.

Et annet sårt punkt i kvartalregnskapet er tjenesteavdelingen Global Services, der omsetningen økte med 7 prosent til 11,7 milliarder dollar, eller med 3 prosent valutakorrigert. Selskapets finansdirektør Mark Loughridge sa da han offentliggjorde tallene at IBM har problemer med utførelsen, og at det er iverksatt restruktureringstiltak, hovedsakelig i Europa. Ifølge Wall Street Journal rammer dette hardest i Tyskland og Sverige, som mister flere tusen IBM-jobber til Øst-Europa. Loughbridge sa det har særlig vært problemer med å sluttføre kontrakter mot slutten av kvartalet.

Programvareomsetningen økte med 2 prosent til 3,6 milliarder dollar, altså stillestående når man korrigerer for dollarfallet. WebSphere og Tivoli har reell vekst, ellers er det tilbakegang.

I den geografiske gjennomgangen sa Loughridge at IBM opplever spesielle problemer i Frankrike, Tyskland, Italia og Japan. Han ville ikke si noe om inneværende kvartal, men tror IBM vil yte som ventet i hele året 2005.

Til toppen