Dårlige navn på ny teknologi

VoIP er en hybridbil fra Europa og nesten ingen vet hva 3G betyr, viser nye studier.

VoIP er en hybridbil fra Europa og nesten ingen vet hva 3G betyr, viser nye studier.

VoIP var kanskje ikke det beste navnet man kunne valgt for å ringe over Internett. Det tyder i hvert fall en ny undersøkelse fra Harris Interactive på. Undersøkelsen ble sponset av Verizon, og 1.006 amerikanere ble spurt hva VoIP betyr.

De fikk flere alternativer, og den mest populære forklaringen var at VoIP er en hybridbil fra Europa. 20 prosent mente dette. Ytterligere 10 prosent trodde det var en vodka med lavt innhold av karbohydrater.

13 prosent visste hva det var, noe som betyr at 87 prosent tok feil.

Noe av problemet med navnet er nok at selv om man vet hva det står for, Voice over Internet Protocol, så er det ikke sikkert man forstår hva det er.

Her hjemme er det noen som kaller det for bredbåndstelefoni, men begrepsforvirringen er stor mellom VoIP, IP-telefoni og bredbåndstelefoni. Det er flere definisjoner ute og går, men ”bredbåndstelefoni” ser ut til å ta over for ”IP-telefoni”.

En del amerikanske selskaper har også skjønt dette, og Vonage snakker for eksempel bare om ”broadband phone”, ”digital voice” og ”digital phone”.

Folks manglende kjennskap til IP kan tyde på at navnevalg som ”IP24” og ”IPtele” på norske teleselskaper var mindre smarte enn man først tenkte. IPTele har da også gått konkurs, mens Telio, som valgte et lett forståelig navn som ikke er knyttet til teknologien, har hatt klart mest suksess av alle.

Navneproblemene gjelder også for mobiltelefoni. En IDC-undersøkelse i Australia viser at nesten ingen der vet hva 3G betyr, på tross av at mobilselskapet 3 har operert der en stund.

3G er egentlig en forbedring av det gamle navnet, som var det svært kryptiske UMTS. Men ”tredje generasjon” sier heller ikke så mye om hva det egentlig innebærer. Dette ser Netcom ut til å ha forstått, og i menysystemet på nettsiden deres presenteres det som ”mobilt bredbånd” først, og så som ”3G”.

Til toppen