Dårlige nyheter i kø for Nokia

Nedgraderes igjen.

Dårlige nyheter i kø for Nokia
Nokia må tåle en ny nedgradering av gjelden, denne gang fra Moodys. Dersom det finske selskapet ikke klarer å snu trenden vil gjelden snart få status som søppel i det internasjonale kapitalmarkedet. Bilde: Nokia

Gjelden i Nokia ble mandag nedgradert av kredittrating-byrået Moodys. Dette kommer halvannen måned etter at Standard & Poors (S&P) nedgraderte. Begge byråene gir en såkalt «Investment grade» status til den finske kjempens gjeld, men den er bare et skritt unna en såkalt «søppelstatus».

Moodys anga i likhet med S&P en negativ forventning til videre justeringer. Sagt på en annen måte må Nokia komme med bedre nyheter dersom de skal unngå å få gjelden stemplet som søppel.

Dersom Nokias gjeld blir nedgradert ytterligere så vil det føre til at lånekostnadene til selskapet vil stige ettersom en rekke investorer ikke vil ha anledning til å kjøpe selskapets obligasjoner. Det er derfor ikke overraskende at selskapet rykket ut for å berolige markedet etter at Moodys nedgradering ble kjent.

Ifølge Wall Street Journal uttalte Nokias finansdirektør, Timo Ihamuotila, at selskapet raskt skal ta grep for å redusere kostnader og at «konservering av kontanter» har høy prioritet.

– Nokia vil fortsette å øke fokuset på å senke selskapets kostnadsstruktur, bedre kontantstrømmen og beholde den sterke finansielle posisjonen, sa Ihamuotila i meldingen fra selskapet. Blant annet har Nokia tidligere annonsert kostnadskutt på 1 milliard euro innenfor Devices & Services-divisjonen samt tilsvarende innsparinger i nettverksdivisjonen de har sammen med Siemens.

I forrige uke ble det kjent at Nokia vil levere svært svake resultater for første halvår, og at salget av selskapets nye serie telefoner, med Windows Phone som operativsystem, ikke innfrir forventningene.

På børsen i Helsinki falt aksjekursen til Nokia 2,4 prosent mandag ettermiddag. På ett år har aksjekursen falt med 47 prosent, ifølge Bloomberg.

Les mer om: