AVTALER & KONTRAKTER

Data.norge.no kraftig forsinket

Computas har misligholdt kontrakten, ifølge Fornyingsdepartementet.

31. mai 2011 - 15:25

Fornyingsminister Rigmor Aasrud bestemte i februar 2010 at Norge skal få en nettportal med offentlige, strukturerte datakilder, etter mønster fra blant annet USAs data.gov.

Computas vant oppdraget med å utvikle tjenesten. Det skjedde etter en anbudsrunde som ble avsluttet i september 2010.

Men arbeidet har vært preget av stadige forsinkelser.

Fornyingsdepartementet (FAD) mener Computas har gjort seg skyldig i mislighold av avtalen på flere punkter.

- Slik situasjonen er i dag vil prosjektet bli forsinket i minst et halvt år etter avtalt leveranse, noe som er alvorlig sett i lys av prosjektets opprinnelige omfang på tre måneder, heter det i et brev til leverandøren som digi.no har fått tilgang til.

Computas har ifølge FAD også brutt kontraktens punkt om skriftlig varslingsplikt ved alle forsinkelser.

Mangelfull testing

Det nevnes flere tidligere forsøk på leveranser som har vært ufullstendige og som dermed ikke godtas. Ifølge brevet har leverandøren ikke gjennomført forsvarlige modul-, system- og integrasjonstester, og heller ikke overlevert rapporter fra testingen.

Her innrømmer imidlertid også FAD selv et ansvar. Departementet hadde per midten av mai ennå ikke utarbeidet en komplett akseptansetestbeskrivelse, men skriver at det kommer umiddelbart.

Videre skriver de at Computas har byttet ut alle personene som har vært tilknyttet prosjektet, uten å gi beskjed om annet enn bytte av prosjektleder.

- Disse endringene har ført til ekstraarbeid hos oss og ytterligere forsinkelser. Manglende varsling av bemanningsendringer er også å anse som mislighold etter kontrakten, skriver FAD i brevet som er undertegnet avdelingsdirektør Katarina de Brisis og førstekonsulent Sverre Lunde-Danbolt.

Avslutningsvis ber de leverandøren om å foreslå en dato mellom 30. mai og 20. juni for overlevering av en komplett leveranse til akseptansetest, i henhold til kontrakt.

digi.no har vært i kontakt med Nina Bjørlykke i Computas, som brevet fra FAD er stilet til, men hun ønsker ikke å svare på spørsmål.

Enormt potensial

Dataregisteret som skal lanseres under nettstedet data.norge.no kan på sikt bidra til et enormt gevinstpotensial for samfunnet. Ideen er at offentlige data, som stort sett ligger fastlåst i interne arkivsystemer, kan frigjøres, gjenbrukes og skape nye verdier.

Det finnes ingen oversikt over hvor mye offentlig rådata som finnes, ei heller hvilke nye tjenester som kan skapes ved å sammenstille informasjonen på nye måter.

Beregninger gjort i EU tyder på at et offentlig datafrislipp kan gi Norge en gevinstskapning på nærmere to milliarder kroner. Fornyingsminister Rigmor Aasrud er tidligere sitert på at potensialet her til lands kan være enda større.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.