SIKKERHET

Dataangrep mot norsk skipsverft med E-tjenesten på kundelisten

Skipsbyggerverftet Vard skal ha blitt utsatt for et kryptovirus som har kryptert de fleste serverne deres, men ingen fra selskapet har hittil villet bekrefte angrepet. 

Vard sto blant annet for byggingen av de to etterretningsfartøyene FS «Eger» (t.v.) og FS «Marjata» (t.h.).
Vard sto blant annet for byggingen av de to etterretningsfartøyene FS «Eger» (t.v.) og FS «Marjata» (t.h.). Bilde: Tore Stensvold
5. juni 2020 - 15:09

Det var lokalavisene Nordre og Vestnesavisa som først meldte om angrepet, som skal ha startet natt til mandag, andre pinsedag. Nordre hevder de har flere sikre kilder med tilknytning til Vard som bekrefter angrepet, men har ikke fått det bekreftet offisielt fra Vard.

Ifølge Nordre skal det ha blitt sendt ut melding til andre firmaer på Sunnmøre om angrepet:

«Natt til i dag ble et stort selskap på Sunnmøre utsatt for kryptovirus. De aller fleste klientmaskiner og servere hos selskapet ble kryptert. Dermed er det full driftsstans og ingen ansatte får jobbe».

Vard, som har hovedkontor i Ålesund, har blant annet bygget de to «spionskipene» FS «Eger» og FS «Marjata», som benyttes av Etterretningstjenesten. 

Digi.no har gjort gjentatte forsøk på å få kontakt med Vard, uten hell. Heller ikke Etterretningstjenesten har svart på våre henvendelser. 

Vet du noe om denne saken? Send gjerne et tips på sarah@digi.no, eller på Signal (kryptert)/telefon: +47 45 08 77 88. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.