BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dataassistert taletrening for afasi-rammede

Hvert år mister flere tusen mennesker taleevnen som følge av blodpropp i hjernen. For å øve opp taleevnen kreves intensiv og tålmodig trening og ofte havner pasientene i lange køer hos talepedagogene. Et nytt danskutviklet dataprogram kan imidlertid hjelpe afasipasienter til et bedre liv.

Øystein Kvistad
3. okt. 1998 - 13:57

Det er neuropsykolog Palle Møller Petersen ved Bispebjerg-sykehuset som har ledet det danske dataprosjektet, som viser lovende resultater, ifølge det svenske telegrambyrået TT

Utvalget er lite - metoden er testet av bare fire pasienter - men resultatene er så lovende at ytterligere 120 dansker i løpet av året vil bli tilbudt slik datastøttet taletrening.

Programmet presenteres nærmere under en nordisk konferanse om afasi i Vejle i Danmark denne helga, og en rapport for det utvidete prosjektet skal etter planen legges frem på en legekongress i Sør-Afrika neste sommer.

Det danske taletreningsprogrammet har hentet inspirasjon fra andre prosjekter også utenfor Danmark. Eksempelvis er det ved flere svenske sykehus og støtteforeninger for afasi-rammede tatt i bruk IT for å trene opp taleevnen - blant annet hos pasienter som er rammet av hjerneblødning. Også i England er det rapportert stor framgang med liknende programmer: Ved et sykehus i Bristol anvendes datateknologi for pasienter på en slik måte at de kan søke etter ord - som de har vanskelig for å huske - via dataskjermen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.