BEDRIFTSTEKNOLOGI

Databasespråk integreres i C# og VB

Microsoft-utviklere skal ikke lenger måtte kunne språk som SQL for å lage forespørsler til databaser.

14. sep. 2005 - 07:22

For dagens profesjonelle programvareutviklere er det er det sjelden tilstrekkelig å bare kunne Visual Basic eller C++. De aller fleste programmene tar i bruk data fra en rekke forskjellige kilder, for eksempel XML-dokumenter og relasjonsdatabaser. Men for å lage spørringer til slike kilder, må utviklerne vanligvis kunne språk som er svært forskjellige fra programmeringsspråket de vanligvis benytter. Dette gjør ofte at utviklingsarbeidet tar lenger tid og skaper mer problemer knyttet til debugging.

Anders Hejlsberg, sjefarkitekt for C# i Microsoft, forklarer:

– Å lære seg og å ta i bruk disse forskjellige programmeringsspråkene og -grensesnittene er en avskrekkende oppgave, fordi de semantiske forskjellene mellom relasjonsdata-programmering og objektorientert programmering er enorm. For eksempel har de to verdenene forskjellige typesystemer, forskjellige innebygde datatyper og forskjellige standardfunksjoner. I tillegg er det bare den relasjonsbaserte verdenen som støtter spørringer, forklarer Hejlsberg.

For å redusere kompleksiteten for utviklerne og øke produktiviteten, holder Microsoft på å lage en løsning for .Net Framework som ble annonsert i går. Denne løsningen kalles Language Integrated Query (LINQ) og består av et sett med utvidelser til C#- og Visual Basic-språkene, noe som utvider .Net Framework ved å tilby integrerte spørringer for objekter, databaser og XML-data. Ved å bruke LINQ, skal utviklerne kunne skrive spørringer i ren C# eller Visual Basic uten å måtte kunne språk som SQL og XQuery, som benyttes til å få tilgang til data i henholdsvis databaser og XML-dokumenter.

En tidlig utgave av de forskjellige komponentene fra LINQ-prosjektet er blitt gjort tilgjengelige i forbindelse med Microsofts utviklerkonferanse («Professional Developer Conference» eller PDC), som arrangeres i Los Angeles denne uken.

LINQ-prosjektet er rettet mot framtidige utgaver av Visual Studio, men utviklere kan allerede nå begynne å dra nytte av mulighetene det tilbyr. Utgaven som nå er tilgjengelig inneholder blant annet en C#-kompilator med utvidelser for å støtte LINQ, samt en weblenke for å laste ned en Visual Basic-kompilator med tilsvarende støtte. Begge fungerer sammen med Beta 2 av Visual Studio 2005.

Dessuten er tidlige utgave av klassebiblioteker, kjerneoperatorer for spørring, API-settene DlinQ og XLinq, samt dokumentasjon og demoer inkludert.

Mer om LINQ, inkludert forhåndsutgavene, finnes på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.