Databransjen kjemper mot patent på JPEG

Et lite amerikansk selskap vil ha penger fra alle som bruker bildeformatet JPEG, men 40 store IT-selskaper sier nei.

Et lite amerikansk selskap vil ha penger fra alle som bruker bildeformatet JPEG, men 40 store IT-selskaper sier nei.

Nok en gang møter en samlet IT-bransjen nå krav om penger på en teknologi som har vært i bruk overalt i bransjen i mange år. Denne gangen handler det om det aller mest brukte bildeformatet, JPEG.

JPEG er en bransjestandard som i utgangspunktet er gratis, men i 2002 hevdet det lite kjente Forgent Networks at selskapet satt på et 17 år gammelt patent på noen av teknikkene som brukes i JPEG-formatet.

Saken minner om da patentstriden rundt GIF-formatet der Unisys and Compuserve satt på patenter. Striden vekker også minner fra norske Bellboys påstander om et patent som dekker alle bestilling over nettet.

Nå deles IT-bransjen i hvordan man skal håndtere kravene fra Forgent. Selskapet har presset en rekke mindre aktører til å betale avgifter på alle produkter som bruker JPEG og i 2002 gav også Sony seg. Nå har også RIM, produsenten av Blackberry, inngått en avtale.

Men de store aktørene i bransjen nekter og nå kommer snart endelig rettssaken opp. Der saksøker Forgent over 40 store selskaper, blant annet Microsoft, Apple, Kodak, Xerox.

Patentet til Forgent løper ut til neste år, så saken dreier seg primært om tilbakebetalinger, men summene er store. Forgent krever opp til en prosent av salgsprisen på produkter som bruker lager JPEG-filer.

Og med inntekter på 100 millioner dollar fra selskapene som allerede har gitt seg, har Forgent råd til en dyr rettssak. Forgent mener hele 1100 selskaper skylder dem penger.

Til toppen