Databrikke erstatter øyet

En silisiumbrikke som etterligner menneskelig syn har blitt utviklet av en fransk oppfinner.

En silisiumbrikke som etterligner menneskelig syn har blitt utviklet av en fransk oppfinner.

Til Nando Times forteller Julie Cross, talskvinne for det amerikanske reklamebyrået Fleishman Hillard, at silisiumbrikken kan brukes i alt fra overvåkingsfly til roboter.

Generic Visual Perception Prosessor, som produktet kalles, hevdes å imitere funksjonene til det menneskelige øyet så presist at det oppfatter statiske og bevegelige bilder med nær 100 prosent nøyaktighet.

Ifølge en pressemelding fra Fleishman Hillard, kan den visuelle prosessoren oppdage om et objekt er tilstede eller ikke, samt dets bevegelser, hastighet og retning relativt til andre objekter. Prosessoren kan også skille mellom farger og nyanser. Alt dekodes i sanntid. Alt dette ifølge en pressemelding fra reklamebyrået.

Utvikleren, Patrick Pirim, ser veldig mange potensielle bruksområder for sin oppfinnelse:

I militær sammenheng kan "øyet" brukes i både bemannede og ubemannede overvåkingsfly, ved bruk av og i forvar mot missiler, i automatiske landingssystemer for fly, og i andre våpensystemer.

I mer sivil bruk kan brikken kobles til cruise-control-systemet i en bil, slik at hastigheten automatisk justeres ved endrede trafikkforhold. Eller det kan brukes til å overvåke bilføreren og vekke ham hvis han faller i søvn.

Den kan også brukes til å overvåke produksjonsprosesser utført av roboter, lese strekkoder i alle mulige sammenhenger, eller til og med oversette tegnspråk.

Pirim vil, i samarbeid med et privat selskap BEV Stockplus, gjennomføre demonstrasjoner av teknikken i Washington idag.

Til toppen