JUSS OG SAMFUNN

Dataforeninger vant i lagmannsretten

Dataforeningene NUUG og EFN vant fram i Borgarting lagmannsrett i saken mot Økokrims beslag av domenet Popcorn Time. Saken skal behandles på nytt i tingretten.

Det er duket for nye runder i rettsapparatet i saken om popcorn-time.no-domenet, melder EFN etter å ha vunnet fram med en anke.
Det er duket for nye runder i rettsapparatet i saken om popcorn-time.no-domenet, melder EFN etter å ha vunnet fram med en anke. Illustrasjon: Popcorn Time
8. mai 2017 - 09:16 | Endret 8. mai 2017 - 10:07

– Kampen for frihet på internett fortsetter med uforminsket engasjement, heter det i en pressemelding fra EFN og NUUG-leder Hans-Petter Fjeld.

Økokrim understreker at avgjørelsen kun betyr at saken sendes tilbake til tingretten på grunn av mangler ved kjennelsesgrunnene.

– Lagmannsrettens kjennelse innebærer at Follo tingrett på ny må behandle spørsmålet om blant annet beslaget i domenet popcorn-time.no skal opprettholdes. Straffesaken er fortsatt under etterforskning, uttaler førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Strømmetjeneste

Økokrim la i mars i fjor beslag på domenet popcorn-time.no, et nettsted som omtalte og lenket videre til en strømmetjeneste som gir brukerne tilgang til filmer og TV-serier.

Økokrim mente domenet gjør materialet tilgjengelig uten samtykke fra rettighetshaverne, at dette krenker opphavsretten og at domenet utgjør en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

Sånn så popcorn-time.no ut før det ble tatt beslag i av Økokrim 8. mars i fjor. Per dags dato er nettstedet utilgjengelig. <i>Foto: archive.org/digi.no</i>
Sånn så popcorn-time.no ut før det ble tatt beslag i av Økokrim 8. mars i fjor. Per dags dato er nettstedet utilgjengelig. Foto: archive.org/digi.no

Norwegian Unix User Group (NUUG) og Elektronisk Forpost Norge (EFN) sendte da en begjæring om rettslig prøving av beslaget. De anser saken som prinsipielt viktig og at beslaget tester grensene for ytringsfriheten. Hvis beslaget blir opprettholdt, åpner dette for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke, sa NUUG i en epost til NTB den gang.

Tingretten

NUUG og EFN fikk ikke medhold da saken var oppe i Frogn tingrett. Lagmannsretten kritiserer tingretten for å ikke tilstrekkelig behandle sakene.

NUUG har som formål å stimulere til økt bruk av fri programvare, åpne standarder og UNIX-lignende systemer, mens EFN er en elektronisk borgerrettsorganisasjon som blant annet arbeider med juridiske rettigheter i IT-samfunnet. NUUG har rundt 300 medlemmer, mens EFN har i dag rundt 535 medlemmer.

Ny rettssak

Kjennelsen i lagmannsretten betyr at det er tilbake til start igjen. Det blir nå ny rettssak der spørsmålene skal vurderes på nytt, skriver EFN i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.