JUSS OG SAMFUNN

Dataforeninger vil prøve Økokrims popcorn-beslag

Tester grensene for ytringsfriheten.

Popcorn-pirater på kino. Illustrasjon for Popcorn Time.
Popcorn-pirater på kino. Illustrasjon for Popcorn Time. Illustrasjon: Popcorn Time
NTB
18. apr. 2016 - 10:51

Oslo (NTB): To norske ideelle dataorganisasjoner vil ha Økokrims beslag av domenet popcorn-time.no rettslig prøvet.

På vegne av Norwegian Unix User Group (NUUG) og Elektronisk Forpost Norge (EFN) sendte NUUGs advokatkontor Føyen Torkildsen fredag en begjæring om rettslig prøving av beslaget som ble gjort i mars. Økokrim mistenker at bruken av domenet bryter med åndsverkloven.

Strømmetjenesten Popcorn Time gir brukerne tilgang til filmer og TV-serier. Økokrim mener domenet gjør materialet tilgjengelig uten samtykke fra rettighetshaverne, at dette krenker opphavsretten og at domenet utgjør en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

Ytringsfriheten

NUUG og EFN anser saken som prinsipielt viktig og at beslaget tester grensene for ytringsfriheten. Hvis beslaget blir opprettholdt, åpner dette for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke, skriver NUUG i en epost til NTB.

De to foreningene mener at beslag av domenenavn er veldig inngripende og bare bør benyttes i unntakstilfeller der for eksempel liv er i umiddelbar fare, eller der saken er blitt prøvet for retten. Beslaget bidrar til usikkerhet om hva som lovlig kan publiseres på nettsider, mener de.

NUUG har som formål å stimulere til økt bruk av fri programvare, åpne standarder og UNIX-lignende systemer, mens EFN er en elektronisk borgerrettsorganisasjon som blant annet arbeider med juridiske rettigheter i IT-samfunnet. NUUG har rundt 300 medlemmer, mens EFN hadde cirka 900 medlemmer per mars 2008.

NUUG har skrevet mer om bakgrunnen for begjæringen på denne siden. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.