Datafrislipp fra Brønnøysund

- Det er en begynnelse.

Datafrislipp fra Brønnøysund
Direktør Erik Fossum i Brønnøysundregistrene gleder seg til å se hva utviklere kan finne på med datasettene de nå slipper løs. Bilde: Marius Jørgenrud

Opplysninger om nærmere én million virksomheter, organisasjoner og enkeltpersonforetak ble i forrige uke endelig sluppet løs.

Deler av Enhetsregisteret gjøres tilgjengelig i programmeringsgrensesnitt, under en fri lisens på den offentlige portalen data.norge.no.

Du får koblinger mellom firmanavn, organisasjonsform, adresse og organisasjonsnummer, samt om enheten er registrert i Foretaksregisteret eller ikke.

– Dette kan for eksempel brukes til vask av adresser i databaser, til å lage oversikter over næringsdrivende i geografiske områder eller til forhåndsutfylling av informasjon ved nettbestillinger, sier direktør i Brønnøysundregistrene Erik Fossum i en kunngjøring.

- En begynnelse

Likevel er dette bare et utdrag fra databasen. Resten oppgis å være i konflikt med «gebyrbestemmelser» eller «krav til inntjening».

Fossum sier de er klar over at datasettene ikke inneholder alle data som potensielle brukere kunne ønske seg. Som ledd i arbeidet med å åpne opp offentlige data synes han likevel at de nå tar et viktig skritt.

- Dette er en begynnelse. Ut fra bruken av datasettet og de tilbakemeldinger vi får, må vi se nærmere på hva som videre kan bli mulig, sier sjefen for Brønnøysundregistrene.

Nøkkelopplysningene er underlagt norsk lisens for offentlige data (NLOD).

    Les også:

Les mer om: