Datainnbrudd på NTNU, alle må bytte passord

Som Universitetet i Oslo opplevde i høst har også NTNU i Trondheim nå fått uønsket besøk på sine servere. Men skaden er begrenset, for NTNU har delte systemer.

NTNU, det ledende IT-utdanningsmiljøet i Norge ved siden av Universitetet i Oslo, har hatt innbrudd sine datasystemer, melder Universitetsavisa. Alle NTNUs 25.000 ansatte og studenter må i dag endre passord på grunn av innbruddet.

Les også:

Men innbruddet er begrenset til Windows-serverne, ifølge IT-sjef Roar Askli.


- Vi vet ikke hvordan de har kommet seg inn, men noen har klart å installere et program som har snappet opp systemadministrators passord og skaffet seg kontroll over Windows-serverne våre. Men det er primært Windows-programmer som vi bruker i undervisningen som ligger på disse serverene, forteller Askli til digi.no.

Det er ingen tegn som tyder på at sensitiv informasjon er blitt stjålet eller ødelagt, og ingen servere med kritiske data er infisert.

- Våre sentrale systemer ligger på Unix-server og de er ikke berørt. Heller ikke ting som e-postkontoer eller enkeltpersoner filer er avslørt. Likevel vil vi for å være sikre kreve at alle studenter får nytt passord og reinstallere alle programmer på de infiserte serverne, forteller IT-sjefen.

IT-sjefen tror de som har brutt seg inn primært har vært på jakt etter serverkapasitet for å lagre og spre piratkopiert innhold.

Til toppen