Datakonverterere slår seg opp på e-bøker

Bearbeiding av store filmengder til søkbare, indekserte og hypertekstede e-bøker er blitt en ny nisje for datakonverterere i USA.

Bearbeiding av store filmengder til søkbare, indekserte og hypertekstede e-bøker er blitt en ny nisje for datakonverterere i USA.

Ifølge Associated Press er dette blitt en vesentlig del av virksomheten til selskaper som netLibrary (nært knyttet til peanutpress.com) og Ingram-datteren Lightning Source Inc. Det betyr også mye for mer tradisjonelle datakonverterere som Data Conversion Laboratory (DCL).

Her er det ikke snakk om skjønnlitteratur, men om dokumentasjon, faghåndbøker og lærebøker. Det er først og fremst vitenskap, teknologi og jus e-bøker dreier seg om i dag. På kundelisten til DCL er konsulentselskaper som Anderson Consulting, faglige foreninger som British Medical Association og IEEE, industriselskaper som General Motors, Lockheed-Marting og McDonnel Douglas, IKT-selskaper som Hewlett-Packard, Lucent, Microsoft, Motorola og Xerox, samt forlag som McGraw-Hill, World Book og Ziff-Davis - i tillegg til det amerikanske militære.

Bakgrunnen for dette er at oppslagsverk er langt mer håndterlige som søkbare, indekserte og hyptertekstede e-bøker enn som stabler med ringpermer, uansett hvor gode registrene i disse er. Dette er spesielt åpenbart for de militære.

- Hvis du er i Desert Storm og du prøver å fikse en tank der et hjul har løsnet, vil du ikke starte med å pløye gjennom en stabel med papir, sier DCL-gründeren til Associated Press.

Tilsvarende kan sies om oppslagsverk for leger, der muligheten til å søke på symptomer for å få forslag til diagnoser kan spare tid og øke sannsynligheten for en korrekt diagnose.

Forklaringen på at forlag og industriselskaper tyr til eksperter for å gjøre om deres filer til hensiktsmessige e-bøker, skal være erkjennelsen av at dette faktisk er et eget fagområde. En tilleggsforklaring er at mange brant seg da CD-ROM var på mote, og ikke ønsker å gå i samme fellen en gang til.

DCL skal ha fått til et overskudd på opptil fem millioner dollar i 2000, da selskapet konverterte 10.000 ulike titler. Prisen per side avhenger av hvor mye arbeid som kreves, særlig innen kryssreferanser, og kan variere fra en halv dollar til ti dollar.

Til toppen