KARRIERE

Datakortet vil dokumentere amerikansk IT-kompetanse

Administrerende direktør Bernt Nilsen i Datakortet synes slett ikke 1.3 millioner brukere på verdensbasis er få, men er likevel svært ivrig på å erobre det enorme amerikanske markedet. - Jeg tror USA fort kan blir større enn Europa, sier han.

16. juli 2001 - 15:11

Datakortet er den norske versjonen av ECDL/ICDL, bedre kjent som European Computer Driving License/International Computer Driving License, et slags førerkort som skal dokumentere IT-ferdighetene i arbeidslivet.

I stedet for kun et kursbevis, satser Datakortet på å tilby bedriftene en skikkelig sertifisering av de ansatte.

I utgangspunktet er førerkort for databruk et finsk konsept som dukket allerede i 1996 og ble offisielt satt i gang sommeren 1997. Det startet i de nordiske landene pluss Irland og har etter hvert spredt seg til større markeder som Storbritannia og Tyskland. Nå står altså USA for tur.

Gene Gage leder ICDL i USA og sier i en pressemelding at udokumenterte PC ferdigheter skaper tvil om en persons kompetanse og evne til å mestre IT.

- ICDL er en komplett løsning som dokumenterer grundig forståelse av de vanligste oppgavene som er nødvendig for å kunne bruke en PC på
jobben og hjemme. Vi tror at det er for elevenes eget beste at vedkommende ikke bare deltar på kurs, men også går til det skrittet å få dokumentert sine ferdigheter. Verdien av dokumenterte resultater blir både større for elevene og potensielle arbeidsgivere, sier han.

Den norske virksomheten sier det slik: "et kursbevis viser bare hva brukeren skulle ha lært, mens et kompetansebevis er et bevis på hva brukeren kan".

Men til tross for at Datakortet har holdt på med virksomheten i fire år, har de fortsatt bare 1,3 millioner sluttbrukere som har fått sertifikatet.

Bernt Nilsen.
Bernt Nilsen.

Administrerende direktør Bernt Nilsen er ikke enig i at dette er få:

- Vi ligger foran skjemaet. Du må huske at vi startet i et område som ikke har vært så folkerikt. Bare i Norge har vi over 100.000 brukere. Nå kommer Storbritannia og Tyskland for fullt, vi regner med å ha passert to millioner ved årsskiftet, mener han.

Men den store flommen av brukere tror han kommer hvis de klarer å etablere seg skikkelig i USA,

- Jeg tror USA på kort tid kan bli større enn Europa, spår han, sier han og mener at det å la arbeidstakerne få sjansen til å skaffe seg et datasertifikat er veldig kulturelt betinget. Han synes at norske næringslivsledere inntil nylig rett og slett ikke skjønte hvor viktig IT er for bedriften.

- Det begynner å løsne nå. For våre del har det vært en stor fordel å ha blitt en eNorge-partner. Det hjelper også at organisasjoner som LO og NHO setter IT på dagsorden, sier han.

I alt eksisterer det over 8.000 testsentre på verdensbasis. Disse sertifiserer brukere innen følgende syv valgfrie moduler: Grunnleggende IT-forståelse, bruk av datamaskin og operativsystemer, tekstbehandling, regneark, database, presentasjon og Internett og e-post. ECDL/ICDL opererer i over 50 land, og i løpet av siste halvår 2001 vil også IT-brukere i USA kunne teste seg i ICDL.

I Norge har Datakortet i Norge over 400 testsentre hvor alle kan teste sine datakunnskaper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.