BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datakrasj lammet USAs avlyttere

En datakrasj lammet i 72 timer all prosessering av avlyttede meldinger fra inn- og utland fra kl 20 mandag 24. januar, heter det i en pressemelding fra National Security Agency (NSA) i Washington.

Eirik Rossen
31. jan. 2000 - 11:58

Ifølge pressemelding og uttalelser til amerikansk presse skyldes hendelsen at datasystemene, på grunn av programvarefeil, lot seg overvelde av et for stort antall meldinger.

I fjor høst prøvde en organisert aksjon å få til nettopp en slik situasjon, ved å sende meldinger man regnet med at NSAs avlyttingssystem Echelon ville fange opp. Det er ikke meldt om tilsvarende aksjoner sist uke.

NSA avviser alternative forklaringer som datainnbrudd og år 2000-problem. Avlyttingsorganet forteller at flere tusen arbeidstimer og 1,5 millioner dollar ble brukt for å få datasystemet i gang igjen.

Ifølge fjernsynsselskapet ABC som meldte om datakrasjet kort tid før NSA sendte ut sin pressemelding, har organisasjonen aldri opplevd maken til dataproblemer.

NSA forklarer at ingen avlyttede meldinger er gått tapt, og at man snart er ferdig med å generere de rapportene som skulle vært sendt de dagene problemene varte.

NSA er krumtappen i en internasjonal avlyttingsvirksomhet som rammer telefoni og ulike former for elektronisk kommunikasjon, blant annet elektronisk post.

Les mer om NSA og avlyttingsoperasjonen Echelon:


Forsker offentliggjør Echelon-dokumenter fra NSAs arkiv
Danske Echelon-artikler offentliggjort på web
Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon
Interessant patent til amerikansk overvåkningsorgan
Echelon-innslag utløser nye krav om åpenhet
Kollektiv nettdugnad for å jamme NSAs overvåkning
Ny Echelon-rapport tilgjengelig på web

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.