Datakrim omsetter mer enn narkotika

En rådgiver for USAs finansdepartement mener datakrim har gått forbi i narkotika i omsetning.

En rådgiver for USAs finansdepartement mener datakrim har gått forbi i narkotika i omsetning.

På en konferanse i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh om IT-sikkerhet i banksektoren, kom spesialrådgiver Valerie McNiven i USAs finansdepartement med oppsiktsvekkende opplysninger om det globale omfanget av datakriminalitet. McNiven arbeidet tidligere for Verdensbanken som ekspert på e-finans og e-sikkerhet.

Hun mener at 2004 var en milepæl, fordi det året gikk datakriminalitet forbi narkotika i global omsetning, nærmere bestemt 105 milliarder dollar.

Med datakriminalitet oppfatter McNiven alt fra bedriftsspionasje og aksjekursmanipulasjon, til barnepornografi, utpressing og piratkopiering.

McNiven sa også at omsetningen fra datakrim ligger an til å øke enda raskere de kommende årene, og at lovverket og håndheverne ikke greier å følge med i utviklingen.

Blant de nye metodene McNiven trakk fram, er det som skjer innen id-kapring – «phishing» – der svindelnettstedene stadig forflytter seg, og aldri er opp mer enn maksimalt to døgn i trekk.

McNiven mener det finnes en kopling mellom datakriminalitet og finansiering av terrorvirksomhet.

– Men det som er viktigere, er at vi nekter eller mislykkes i å lage sikre systemer. Vi kan gjøre det, men det har med kostnader å gjøre.

Ifølge McNiven er faren for en videre kraftig oppblomstring av datakriminalitet størst i utviklingsland. Der er blant annet finanssystemene dårlig sikret, og utgjør et lokkende bytte for kyndig ungdom uten jobb. Her er det spesielt stor fare for id-tyveri, og for at informasjon manipuleres eller korrumperes.

    Les også:

Til toppen