JUSS OG SAMFUNN

Datalagring ga ikke økt oppklaring

– Tankevekkende, sier samferdselsministeren om tysk undersøkelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. feb. 2011 - 09:47

Oslo (NTB): Datalagring fører ikke til økt oppklaring av alvorlige forbrytelser, viser en tysk undersøkelse utført av organisasjonen AK Vorrat, som arbeider mot datalagring.

- Det er tankevekkende statistikk, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Aftenposten.

Tyskland innførte i 2008 et påbud om å lagre datatrafikk fra telefoner. Året etter ble påbudet utvidet til også å gjelde trafikkdata fra internett.

Oppklaringsprosenten for alvorlige forbrytelser falt imidlertid fra 77,6 til 76,3 prosent, mens oppklaringsandelen av internettrelaterte forbrytelser falt fra 79,8 prosent i 2008 til 75,7, prosent året etter. Det viser undersøkelsen som den tyske organisasjonen AK Vorrat har utført. Organisasjonen arbeider mot datalagring og overvåking, og bygger sine tall på offisiell tysk krimstatistikk.

- Hovedargumentet til dem som vil innføre datalagringsdirektivet er at politiet vil kunne oppklare flere saker. Men den påstanden er aldri bevist, sier Kleppa.

Regjeringspartiene Sp og SV går imot lovforslaget om å innføre EUs datalagringsdirektiv i Norge.

Tysklands forfatningsdomstol slo i mars 2010 fast at loven som innførte direktivet i tysk rett var i strid med grunnloven. Selve direktivet ble ikke kjent grunnlovsstridig. Tysk politi får i dag tilgang til trafikkdata som oppbevares av tilbyderne for faktureringsformål, slik det var før direktivet ble innført. Slik er det også i Norge i dag. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.