Milliardbøter
Bøtenivået heves til opptil 100 millioner euro eller maksimalt fem prosent av virksomhetens globale årsomsetning, det melder britiske Computerworld.
For å sette nivået i perspektiv; Apple omsatte i fjor for 156,5 milliarder dollar. Skulle de bli dømt for datalekkasjer i fremtiden vil EU i teorien kunne straffe selskapet med en bot på saftige 7,8 milliarder dollar.
Dette er skyhøyt over den éne millionen euro eller 2 prosent av omsetningen, som EU-kommisjonen opprinnelig foreslo i januar i fjor.
Videre har EU-parlamentet gått inn for at virksomheter som behandler data om mer enn 5.000 personer må ha egne personvernombud.
Kontroll
En pressemelding fra EU-parlamentet slår fast at nasjonale datatilsyn må settes i stand til å ilegge effektive sanksjoner ved brudd på lovverket.
– Europeere er nødt til å vite at de er i kontroll med egne data og deres «digitale liv» sier EUs justiskommissær Viviane Reding i en melding på nettsamfunnet Twitter.
Reglene blir ventelig del av den største reformen av EUs personvernlovgivning siden dagens direktiv ble utstedt i 1995. Reformen skal være utformet slik at også amerikanske selskaper må rette seg etter europeiske personvernregler for virksomhet i Europa.
Les også: Slik blir EUs nye personvern
Haster fram
EUs lovgivende organer maler imidlertid som en sakte kvern. Det har tidligere vært antatt at lovendringen, som skal få alle EUs land til å marsjere i takt i personvernspørsmål, vil ta flere år å få innført.
EU-kommisjonen legger nå press på ministerrådet om å få det reviderte personverndirektivet banket igjennom allerede før neste års valg i EU-parlamentet i mai 2014.
Let's finalise the #EU data protection reform by spring 2014. It's time for #Europe to act. #EUDataP #EUCO
— Viviane Reding (@VivianeRedingEU) October 24, 2013
Les også:
- [26.01.2012] Slik blir EUs nye personvern