JUSS OG SAMFUNN

Datalekkasje kan gi milliardbøter

Nye EU-regler skjerper straffereaksjon.

SKJERPER STRAFFENE: Virksomheter som bryter EUs nye personverndirektiv kan vente seg saftige bøter. Justiskommissær Viviane Reding (bildet) er utålmodig og ønsker reformen vedtatt så raskt som mulig.
SKJERPER STRAFFENE: Virksomheter som bryter EUs nye personverndirektiv kan vente seg saftige bøter. Justiskommissær Viviane Reding (bildet) er utålmodig og ønsker reformen vedtatt så raskt som mulig. Bilde: Getty Images/All Over Press
28. okt. 2013 - 11:09
EU-parlamentet har vedtatt en kraftig skjerpelse av straffenivået for virksomheter som bryter europeiske personvernlover.

Milliardbøter
Bøtenivået heves til opptil 100 millioner euro eller maksimalt fem prosent av virksomhetens globale årsomsetning, det melder britiske Computerworld.

For å sette nivået i perspektiv; Apple omsatte i fjor for 156,5 milliarder dollar. Skulle de bli dømt for datalekkasjer i fremtiden vil EU i teorien kunne straffe selskapet med en bot på saftige 7,8 milliarder dollar.

Dette er skyhøyt over den éne millionen euro eller 2 prosent av omsetningen, som EU-kommisjonen opprinnelig foreslo i januar i fjor.

Videre har EU-parlamentet gått inn for at virksomheter som behandler data om mer enn 5.000 personer må ha egne personvernombud.

Kontroll
En pressemelding fra EU-parlamentet slår fast at nasjonale datatilsyn må settes i stand til å ilegge effektive sanksjoner ved brudd på lovverket.

– Europeere er nødt til å vite at de er i kontroll med egne data og deres «digitale liv» sier EUs justiskommissær Viviane Reding i en melding på nettsamfunnet Twitter.

Reglene blir ventelig del av den største reformen av EUs personvernlovgivning siden dagens direktiv ble utstedt i 1995. Reformen skal være utformet slik at også amerikanske selskaper må rette seg etter europeiske personvernregler for virksomhet i Europa.

Les også: Slik blir EUs nye personvern

Haster fram
EUs lovgivende organer maler imidlertid som en sakte kvern. Det har tidligere vært antatt at lovendringen, som skal få alle EUs land til å marsjere i takt i personvernspørsmål, vil ta flere år å få innført.

EU-kommisjonen legger nå press på ministerrådet om å få det reviderte personverndirektivet banket igjennom allerede før neste års valg i EU-parlamentet i mai 2014.
    Les også:
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.