Datamaskin fra 40-tallet fortsatt intakt

Etter mer enn 50 år er Australias første datamaskin stadig like hel. Den er den eneste intakte datamaskin fra den første generasjonen med lagret minne.

Datamaskinen, som ble utviklet i Sydney i årene 1946 til 1951, veier 7000 kilogram og har et effektforbruk på 20 kilowatt. Den krever ti kvadratmeter gulvplass og er to meter høy. I tillegg kommer eksterne enheter, blant annet terminalen.

CSIRAC (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation Automatic Computer), som maskinen kalles, består av nærmere 4000 logiske porter og kan utføre 500 instruksjoner i sekundet. Den har hele 2000 bytes med minne og en harddisk på fantastiske 5000 bytes.

Maskinen var fram til 1964 i full drift. Nå befinner en seg ved Melbourne Museum, men fungerer fortsatt fint .*

CSIRAC hevdes å være den første datamaskinen i verden som kunne spille musikk. Dette kan den gjøre fordi maskinen er utstyrt med en høyttaler som egentlig var ment for å gi signal når maskinen var ferdig med å eksekvere gitte deler av koden. En rekonstruksjon av hvordan det lød kan lastes ned fra denne siden.

Det finnes også en webside som forteller mer om historien til den gamle mastodonten.

Du kan også selv "teste" CSIRAC på en egen webside med en Java-applet som emulerer CSIRAC.

--------------
* I flere av kildene digi.no har benyttet i denne saken, har det kommet frem at maskinen fortsatt kan benyttes. Et intervju med en australsk ekspert på datahistorie avkreftes imidlertid dette. Eksperten tror at maskinen vil ta fyr hvis man forsøker å skru den på igjen i dag.

Til toppen