Dataplay: 500 MB på en femkroning

Det nye lagringsmediet DataPlay har lav pris, høy kapasitet, minimal størrelse, bred støtte - og en opphavsrettsbeskyttelse som løser musikk- og bokbransjens problemer.

Det nye lagringsmediet DataPlay har lav pris, høy kapasitet, minimal størrelse, bred støtte - og en opphavsrettsbeskyttelse som løser musikk- og bokbransjens problemer.

Det dreier seg om en ny type optisk lagring der 500 MB pakkes på en skive med en diameter på 32 millimeter. Skiven pakkes inn i en plasthylse, og det hele veier bare 3,5 gram. Prisen er antydet til et sted mellom fem og ti dollar - det vil si mellom femti og hundre kroner. Formatet kombinerer forhåndsimpregnerte data tilsvarende dagens audio CD-er og CD-ROM, og ikke-overskrivbare bruker-opptak, tilsvarende CD-R eller DVD-R.

DataPlay Inc har også laget en integrerbar kombinert spiller/opptaker der de ytre målene så vidt rekker rundt hele disken, og som veier bare 50 gram. Den tilbys leverandører av mobiltelefoner, digitale kameraer, digitale videokameraer, bærbare spillenheter, stasjonære spillenheter, hånd-PC-er, e-boklesere, fullverdige PC-er og så videre. Spilleren vil også tilbys som ekstern enhet med USB-utgang. Prisen er ikke kjent, men antydes å ligge i samme leie som lesere for minnekort med langt mindre kapasitet.

Med ny komprimeringsteknologi mener DataPlay at det kan lagres opptil fem timer lyd med CD-kvalitet på en 500 MB disk. I MP3-format snakkes det om nærmere tolv timer. Plassen rekker videre til hundrevis av høyoppløselige stillbilder, og mange titusener sider med rikt illustrerte bøker.

DataPlay mener de har laget det moderne universelle uttakbare lagringsmediet, som passer all slags bærbart og all slags stasjonært utstyr, slik at bilder, musikk og dokumenter kan nytes gjennom det apparatet man ønsker. Diskene er en rimelig måte for brukere å oppbevare filer og utveksle dem med andre. Levetiden er anslått til hundre år.

Opptaksmuligheten gjør mer enn bare å la brukeren lage egne disker med tekst, bilder, musikk eller video. Det er også mulig å gjøre egne opptak når det er ledig plass på disker levert med ferdig innhold. Nye filer kan legges til etter behov. Det eneste som er umulig, er å slette filer.

Videre er opptaksmuligheten grunnlaget for det musikk- og bokbransjen liker best av alt: DataPlays patenterte ContentKey-løsning for distribusjon av opphavsrettsbeskyttet materiale. Prinsippet her er at det lagres et eget serienummer på hver disk, og at beskyttet materiale er avhengig av dette serienummeret ved avspilling. Beskyttede filer kan kopieres fritt, men avspilling krever at disken de er levert på eller kopiert til har dette serienummeret, og den krypteringsløsningen som er innebygget i ContentKey-løsningen.

DataPlay har bred støtte. På Consumer Electronics Show som åpner i Las Vegas i morgen, vil det vises en rekke kommende produkter med DataPlay-disker: Opptil 30 digitale lydspillere, to digitale videokameraer, fem digitale kameraer samt flere hånd-PC-er og e-boklesere er varslet. DataPlay vil vente til åpningen med å offentliggjøre hele listen. Det som er kjent i dag, er at Universal Music Group - et selskap som kontrollerer et tjuetalls kjente platemerker - Creative Labs, Samsung, Toshiba, S3 og Imation støtter formatet og vil vise fram kommende produkter.

Til toppen