Dataproblemer stanser børsene

Problemer i Stockholm stopper Oslo Børs, og skaper fullt kaos på de nordiske børsene.

Oslo Børs får ikke åpnet for handel på grunn av problemer i Stockholm.
Oslo Børs får ikke åpnet for handel på grunn av problemer i Stockholm.

Problemer i Stockholm stopper Oslo Børs, og skaper fullt kaos på de nordiske børsene.

For andre dag på rad har tekniske problemer i Stockholm ført til at Oslo Børs må utsette børsåpningen. Problemene rammer alle børsene i Norden og Baltikum.

- Hovedproblemet er at det er altfor mange meglere som ikke får koblet seg opp mot handelssystemet. Hva grunnen er, vet vi ikke, og det er ikke mye vi får gjort her fra Oslo, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Mandag ble åpningen utsatt til klokken 10, men problemene fortsatte også tirsdag. Åpningen ble først utsatt fra klokken 9 til 12, men senere utsatt ytterligere til tidligst klokken 13.30. Det betyr maksimalt tre timers åpningstid for aksjehandlerne.

Handelssystemet som brukes av Oslo Børs, driftes av det nordiske selskapet OMX i Stockholm, som igjen drifter systemet Saxess, som brukes av de nordiske og baltiske børsene. Problemene med dette systemet rammer alle børsene i den nordiske og baltiske regionen.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT sammenfalt mandagens trøbbel med at Ericsson endret sin måte å beregne aksjer på. Sparere som tidligere hadde hatt 5.000 aksjer, hadde plutselig bare 1.000. 750.000 svenske aksjesparere ble rammet. Resultatet ble nervøse sparere som fattet gale beslutninger, sier Claes Hemberg, spareøkonom hos nettmeglerhuset Avanza.

Ved siden av Oslo Børs ble også børsene i København, Stockholm, Reykjavik, samt børsene i Litauen, Latvia og Estland rammet av dataproblemene.

- Det er alvorlig for en børs å ikke kunne holde butikken åpen, men meglerhusene tar foreløpig dette med fatning. Men de synes selvfølgelig det er fryktelig kjedelig å ikke kunne handle for kundene. Vi har ikke fått mange reaksjoner fra investorer, men det skal nok ikke så mye til før det begynner å murre, sier Tor Arne Olsen. Han forteller at Saxess har fungert nærmest perfekt de siste to årene.

- Nå er det mange som jobber på spreng, sier Olsen. (©NTB)

Til toppen