Dataquest: - Brikkesalget stagnerer i 2001

Salget av databrikker økte med 31 prosent til rekordhøye 222,1 milliarder dollar i 2000, men veksthastigheten vil neppe fortsette inn i det nye året. Ifølge en ny analyse fra Gartner Group-selskapet Dataquest ender trolig veksten i år på rundt 20 prosent.

- Selv om veksten avtar blir 2001 likevel et ganske sterkt år, sier Joe D'Elia i Dataquest til Reuters.

Ifølge D'Elia har prosessorsalget i USA sett sine beste dager på en stund, mens Japan trolig vil oppleve 2001 som en av sine sterkeste perioder på mange år. Både i Europa og Sørøst-Asia holder etterspørselen seg høyt i året som kommer, tror Dataquest.

I analyserapporten som ble publisert tirsdag spår Dataquest at Toshiba, STMicroelectronics og Hyundai Electronic Industries blir blant vinnerne i halvledermarkedet i året som kommer. Toshiba har nå avansert fra tredje- til andreplass på lista over verdens største mikroprosessorprodusenter med en anslått omsetningsvekst på 47,2 prosent i 2000. STMicroelectronics økte også sin markedsandel betydelig det siste året som følge av en omsetningsvekst på formidable 56,5 prosent.

Jean-Phillipe Dauvin i STMicroelectronics i Geneve sier til Electronic Buyers' News at selskapets vekst trolig vil ende på mellom 25 og 27 prosent i 2001.

Selv om amerikanske Intel fremdeles er den klare markedslederen, med en omsetning som er tre ganger høyere enn de nærmeste konkurrentene, er selskapets vekstrate blant de dårligste - nærmere bestemt 11 prosent.

- Historisk sett bruker Intel å tape markedsandeler når industrien som sådan vokser, et fenomen som skyldes at selskapets omsetning er så sterkt knyttet til ett produkt; Når PC-salget går dårlig, selger også Intel færre mikroprosessorer, sier D'Elia til Reuters.

Til toppen