Dataquest: Linux betyr lykke for dedikerte tjenere

Innen 2003 vil Linux stå for 25 prosent av omsetningen av dedikerte tjenere, spår GartnerGroups Dataquest.

Innen 2003 vil Linux stå for 25 prosent av omsetningen av dedikerte tjenere, spår GartnerGroups Dataquest.

Dataquest mener Linux vil ha større innvirkning på markedet for dedikerte tjenere ("server appliances") enn for tradisjonelle allsidige tjenere.

Analyseselskapet anslår at Linux' andel av det globale markedet for dedikerte tjenere vil være 24 prosent målt i omsetning og 14 prosent målt i antall enheter. Det svarer til 3,8 milliarder dollar og 1,1 millioner enheter.

Innen allsidige tjenere anslås Linux å stå for 3,4 prosent av omsetningen og 8,1 prosent av leveransene, henholdsvis 1,9 milliarder dollar og 450.000 enheter.

Kimball Brown er ansvarlig for undersøkelsen. Han mener Linux vil fortsette å vokse som operativsystem for nye tjenere, men at Linux-bølgen vil avta når Microsoft får ut Windows 2000 med dertilhørende Service Pack. Det er innen dedikerte tjenere at han virkelig ser en framtid for Linux. Her slår Linux både andre gratisutgaver av Unix og kommersielle systemer som Windows NT Embedded.

Flere aktører mener at det går en trend bort fra allsidige tjenere til dedikerte bokser. Oracle satser blant annet på Raw Iron-prosjektet der bokser leveres som ferdige databasetjenere. Selskapet er også sterkt engasjert innen Linux, og sender i disse dager ut offisielle utgaver av Oracle8 for Linux.

- Vi har hatt 50.000 nedlastninger av produktet fra nettstedet vårt, sier Harald Løvvik i Oracle Norge.

- Det gjenspeiler en formidabel interesse.

Løvvik har sterk tro på dedikerte tjenere - for databaser, e-handel, betalinger, kataloger osv - og mener at Linux-bølgen er både sterk og tiltakende. Han stiller seg noe tvilende til Dataquests påstand om at Linux ikke vil vokse så mye innen allsidige tjenere.

Til toppen