Dataredaktør glemte han eide domenenavnet selv

Da Inge Matland, redaktør i datamagasinet Tekno, skulle flytte hjemmesidene over på tekno.no hadde noen allerede tatt domenenavnet. Etter et halvt år fikk han vite hvem tyven var: Inge Matland, redaktør i datamagasinet Tekno.

Hjemmet Mortensen får nå sitt første blad som er registrert under domenenavnet .no. Det har ansvarlig redaktør Inge Matland sørget for etter å ha registrert domenenavnet for tre og et halvt år siden.

Matland ler godt av det i dag. Men faktum er at han i vår ikke husket at han hadde registrert domenenavnet tekno.no i mars 1994.

- Jeg fikk det aldri bekreftet eller godkjent fra Oslonett som den gang sørget for registreringen hos Uninett, sier Matland som grunn for at han hadde glemt registreringen.

- Det var rundt oppstart av bladet, og world wide web var i sin spede begynnelse. Dessuten var det ingen prioritert sak fra min side. Vi skulle lage blad, ikke websider, sier han til digi.no.

Det var etter at Tekno ble kjøpt av Hjemmet Mortensen (HM) i mars i fjor (og spleiset med multimediebladet Giga) at det ble aktuelt å gå ut med en internettutgave under HM-paraplyen. Men da Riksnett prøvde å registrere navnet under .no-domenet for Tekno, var svaret fra norske Uninett at domenet var opptatt.

- Jeg skjønte ikke før senere at det var jeg selv som satt på navnet, humrer Matland.

I mellomtiden hadde Hjemmet Mortensen heller ikke fått gjennomslag på forsøkene å få registrert alle de andre bladene under no-domenet. Forlaget måtte ta til takke med det internasjonale .com for alle publikasjonene (med unntak av nettmagasinet Doktor Online og paraplytjenesten HjemmeNett).

Skulle alle publikasjonene få no, måtte konsernet være nødt til å registrere bladene som selskap eller organisasjon i Brønnøysund med eget registreringsnummer.

Problemet for Teknos del var imidlertid større; Uninett meldte at domenenavnet tekno.com også var besatt - av et teknologiselskap i Kentucky, USA. Ferden gikk derfor fra sol.no/tekno via riksnett.no/tekno til tekno.no. Det ble en runddans med navn etter hvert som Hjemmet Mortensen skiftet nettleverandører.

Men nå kommer endelig nettsidene online under sitt korrekte domenenavnet som altså ble registrert i 1994.

- De nye hjemmesidene våre blir lansert denne uken, sier Inge Matland til digi.no.

Matland styrer et magasin som selger over 15.000 eksemplarer annen hver måned og nettopp har begynt å gå i pluss. Leserskaren består mest av yngre mennesker med en viss datakompetanse som synes Internett, spill og annen multimedia er kult.

Til toppen