BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datarot koster Norge 28 milliarder kroner

De færreste tar tiden, men en fersk undersøkelse viser at du roter med Windows og andre dataproblemer 2,5 timer i uken. Dette kostet Norge 28 milliarder kroner i fjor.

6. juni 2000 - 10:07

Det hevder i hvert fall Cap Gemini.

Nye PCer, servere og programvare er dyrt, men de mer diffuse kostnadene er langt større. Ifølge kjente tall fra analyseselskapet Gartner Group er innkjøpsprisen på PCer bare er en brøkdel av det totale regnestykket.

Tall fra Gartner Group viser at det i virkeligheten koster mellom 50.000 og 75.000 kroner å eie en PC i året. Disse tallene bekreftes nå langt på vei av en undersøkelse konsulentselskapet Cap Gemini har gjort som dokumenterer de store kosaandene som ikke står på IT-budsjettet.

Sammenlignet med undersøkelsen Cap Gemini gjorde i 1996, viser tallene en positiv trend for den enkelte. Mens en gjennomsnittelig PC-bruker i 1996 brukte 125 timer på dataproblemer, falt tallet til 119 timer i fjor. Men for Norge har galt gått til verre, for antallet norske arbeidstakere som har en PC har steget til nesten halvparten, 46 prosent mot 31 prosent i 1996.

Undersøkelse viser store regionale forskjeller: PC-brukere i Nord-Norge sløser bort mest tid: hele tre timer og 21 minutter i uken, mot et landsgjennomsnitt på to timer og 29 minutter i uken

- Vi hadde forventet en sterkere forbedring med tanke på de store investeringene som er gjort i systemer og opplæring. Hovedproblemet er manglende helhetssyn og at bedriftenes IT-funksjon ikke organiseres godt nok, sier direktør Tore Hegna i Cap Gemini Ernst & Young.

- Svært få bedrifter kjenner omfanget av disse problemene. For mange er den beste løsningen å sette ut IT-funksjonen til en profesjonell leverandør. Da blir man kvitt problemene og kan konsentrere seg om kjernevirksomheten, mener Hegna

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.