Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datasenter-aktør konkurs

Skulle ta det norske markedet med storm. Endte med kollaps.

Enacos norske virksomhet gikk torsdag konkurs. Årsaken er  enda ikke kjent, men selskapet hadde svært høy gjeld.
Enacos norske virksomhet gikk torsdag konkurs. Årsaken er enda ikke kjent, men selskapet hadde svært høy gjeld. Bilde: Fotofikling: Per Ervland

I februar 2010 meldte digi.no at det svenske selskapet Enaco ville satse i det norske markedet. Planen var å designe, bygge og vedlikeholde blant annet datasentre og avanserte kommunikasjonsrom. Torsdag formiddag ble det norske selskapet slått konkurs i Follo tingrett.

I åpningskjennelsen, som digi.no har fått tilgang til fra domstolen, fremgår det at selskapet hadde 46,45 millioner kroner i gjeld men aktiva på tilsammen 25,3 millioner kroner.

Kjennelsen kan du laste ned her (pdf).

Forsøke ordning

Selskapet har levert gode resultater i både 2010 og 2011. Selskapet omsatte for over 87 millioner kroner i fjor, og satt igjen med et overskudd før skatt på nesten tre millioner kroner. Men ser man litt nærmere i selskapets regnskapstall for 2011 fremkommer det imidlertid store gjeldsposter til leverandører og en stor kundefordring.

Digi.no er kjent med at Enaco har sagt opp de fleste av sine ansatte den siste tiden. Når konkursen inntraff var det bare tre fast ansatte i selskapet. Selskapet skal også ha forsøkt å få til en akkord med sine kreditorer de siste ukene. Dette skal ikke ha ført frem.

Hett datasenter-marked

Enacos forretningsmodell var å ta helhetsansvaret for å bygge opp datasentre og styre montering av el-anlegg, kjøling og alt det andre som må til. De har vært delaktige i flere prosjekter i Norge. Datasentermarkedet er ventet å få et kraftig oppsving i årene som kommer.

Blant annet skal Greenfield Datasenter, som eies av Lefdal Mine og statlige Entra Eiendom, starte byggingen av det som kan bli et gigantisk datasenter på Fet utenfor Oslo. Det er også en rekke prosjekter på tegnebrettet rundt om kring i landet. Flere digi.no har snakket med stiller seg derfor undrende til at selskapet, som nettopp skal ha dette markedet som sitt spesiale, nå gir opp i Norge.

Eks-direktør overrasket

Jim Korsan ledet Enacos norske virksomhet fra oppstarten i 2010. Han var imidlertid helt ukjent med at selskapet er konkurs da digi.no snakket med han torsdag formdidag. Han forteller at han trakk seg som norgessjef i selskapet etter uenighet med styret i sommer.

Jim Korsan ledet den norske virksomheten til Enaco frem til i sommer. Han fikk vite om konkursen av digi.no og ble svært overrasket.
Jim Korsan ledet den norske virksomheten til Enaco frem til i sommer. Han fikk vite om konkursen av digi.no og ble svært overrasket. Bilde: Enaco

Ifølge Korsan tok den daværende svenske toppsjefen, Tom Ekevall Larsen, over den daglige driften også i Norge. I oktober gikk imidlertid Ekvall Larsen av som sjef for hele det svenske selskapet og ble erstattet av Bo Landegren.

Bekrefter konkurs

Landegren bekrefter til digi.no at deres norske datterselskap er under konkursbehandling, men vil ikke kommentere ytterligere da vi snakket med han torsdag morgen. Han understreket imidlertid at den svenske virksomheten og den øvrige driften i Enaco Group ikke blir berørt.

    Les også: