JUSS OG SAMFUNN

Datasenter i navnetrøbbel

Har fått industrikjempe på nakken.

Industri-stedet Rjukan i Telemark satser tungt på datasenter. Men nå må de sloss med industriselskapet Norsk Hydro om navnet Nydro.
Industri-stedet Rjukan i Telemark satser tungt på datasenter. Men nå må de sloss med industriselskapet Norsk Hydro om navnet Nydro. Bilde: Nydro
10. des. 2012 - 10:27

I slutten av november slo de to datasenter-initiativene på Rjukan seg sammen under paraplyen Nydro. Navnet var ingen tilfeldighet: Det spilte blant annet på bruken av ren vannkraft og ny industri. Men assosiasjonene går også det industrielle opphavet til tettstedet Rjukan, nemlig Norsk Hydro.

Men navnevalget slo ikke an i Norsk Hydros hovedkvarter i Oslo.

– Hydro har vært et registrert merkenavn for oss siden 1930-tallet, og Norsk Hydro fra rundt krigen. Vi har derfor sendt et brev og bedt selskapet bytte navn, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til digi.no.

Molland forteller at det også tidligere skal ha vært et amerikansk selskap som forsøkte å ta navnet Nydro, men dette ble stoppet etter at Hydro kom med innsigelser.

Når digi.no prøver å komme i kontakt med en talsperson i Nydro får vi imidlertid problemer.

Olav Ulleren er tidligere leder av KS og fremstående Senterparti-politiker. Selv om han er oppført som kontaktperson til datasenter-selskapet Nydro har han ingen kjennskap til navnekonflikten med Norsk Hydro. <i>Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press</i>
Olav Ulleren er tidligere leder av KS og fremstående Senterparti-politiker. Selv om han er oppført som kontaktperson til datasenter-selskapet Nydro har han ingen kjennskap til navnekonflikten med Norsk Hydro. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press

Den norske kontaktpersonen som står oppført på selskapets nettsider er Olav Ulleren, tidligere Senterparti-politiker. Men han opplyser til digi.no at han ikke lengre har noe med selskapet å gjøre. I stedet henviser han videre til Audun Mogen, næringssjef i Tinn kommune, en av eierne i Nydro.

– Dette må du ta med styreleder Herman Skougaard, sier imidlertid Mogen som forteller at han ikke har noe med selskapet å gjøre.

Styreleder Skougaard bekrefter til digi.no at de har fått et brev fra Hydro om navnet, men vil ikke kommentere dette. Han har nemlig sendt brevet videre til majoritetseier Rjukan Technology Center (RTC) med Pål Diskerud i spissen.

– Det er ikke så lenge siden selskapet ble stiftet, og dette navnet er noe som hovedeier RTC har valgt, sier styreleder Skougaard til digi.no. Det lyktes ikke digi.no å få en kommentar fra Diskerud, som er styreleder i RCT.

For Nydro er en navnekrangel med Norsk Hydro alt annet enn optimalt. Selskapet har ambisjoner om å etablere et stort datasenter i Rjukan og markedsfører konseptet bredt til internasjonale kunder. At selskapet nå er i navnekrangel med et av Norges største selskaper vil ikke gjøre dette enklere.

Nydro skal i første rekke etablere et datasenter i Rjukan Næringspark, men det er også planer om å etablere seg i store fjellhaller. I området er det stor tilgang til vannkraftressurser etter at nettopp Norsk Hydro bygget ut industrien i området. Allerede i 1907 etablerte industrikonsernet en salpeter-fabrikk i området, som vokste kraftig i takt med industrialiseringen.

Men på 60-tallet flyttet Hydro flere av sine produksjonsanlegg ut fra Rjukan, og nedturen for industristedet begynte. Nå satses det i stedet på turisme og datasenter-virksomhet. Det siste med basis det som var Rjukans fortrinn: God tilgang på vannkraft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.