BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datasentre sluker mindre strøm enn fryktet

Dårlige tider og bedre løsninger har skylden.

2. aug. 2011 - 08:32

Det har vært en eksplosiv vekst i antall datasentre de siste årene, noe som har ført til bekymring for energibruken. I 2007 kom det amerikanske miljøtilsynet, Enviromental Protection Agency, med en rapport som konkluderte med at slike sentre ville doble sin bruk av elektrisitet fra 2005 til 2010.

New York Times har fått professor Jonathan G. Koomey ved Standford University til å gjennomgå hvordan strømbruken har utviklet seg. Svarene var overraskende.

Det viser seg nemlig at nivåene er langt lavere enn forventet. Dels skyldes dette nedturen i verdensøkonomien, som startet i 2008. Men bedre og mer effektive brikker samt utviklingen av bedre virtualiserings-teknologi har også bidratt signifikant, melder New Tork Times.

Fra 2005 til 2010 beregner Koomey at strømveksten for verdens datasentre har vært på 56 prosent, mens den tilsvarende veksten for USA har vært på 36 prosent.

Andre industrieksperter er enige i Koomeys antagelser, men sier til avisen at de antar veksten vil tilta som en følge av kraftig økning i etterspørselen etter nettbaserte tjenester, som drives nettopp fra enorme datasentre rundt om kring i verden.

I IT-industrien har det lenge vært en debatt om energibruken som slike sentre står bak. Siden energi blir en stadig knappere ressurs er det bekymring knyttet til at vi bruker stadig større ressurser på å håndtere blant annet nettbasert mail, video-streaming og større nettskyløsninger.

Men i rapporten New York Times presenterer står datasentrene for en heller moderat andel av energiforbruket. På verdensbasis bruker datasentrene mellom 1,1 og 1,5 prosent av verdens elektrisitetsproduksjon. I USA er de tilsvarende tallet mellom 1,7 og 2,2 prosent.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.