BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dataspillere løser virusgåte på rekordtid

Kreative «gamere» med suksess der forskere har feilet i et tiår.

Med dataspillet Foldit kan frivillige bidra til forskning på proteiner som er involvert i ulike former for sykdommer.
Med dataspillet Foldit kan frivillige bidra til forskning på proteiner som er involvert i ulike former for sykdommer.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. sep. 2011 - 12:09

Arbeidet med å designe nye medisiner mot AIDS har nylig kommet et stort skritt videre, takket være en gruppe dataspillutøvere.

Ifølge University of Washington har dataspiller på tre uker løst strukturen til en spesifikt, proteinspaltende retrovirus-enzym som har et mønster som vitenskapsmenn og -kvinner har forsøkt å sette sammen i over et tiår.

Dataspillerne oppnådde resultatet etter at de ble oppfordret av forskere University of Washington til å spille Foldit, et nettilknyttet spill som lar spillerne samarbeide og konkurrere om å forutse strukturen til proteinmolekyler, for å produsere en nøyaktig modell av det nevnte enzymet.

Denne typen enzymer, som kalles for retrovirale proteaser, har ifølge University of Washington en kritisk rolle i hvordan AIDS-virus modnes og forøkes. Det forskes intenst på å finne et AIDS-medisiner som kan blokkere disse enzymene, men forsøkene har blitt hindret av at man ikke har visst nøyaktig hvordan denne typen molekyler ser ut.

Firas Khatib ved University of Washington Department of Biochemistry i Seattle ledet studien hvor dataspillere via nettet løste det AIDS-relaterte enzymproblemet. <i>Bilde: University of Washington</i>
Firas Khatib ved University of Washington Department of Biochemistry i Seattle ledet studien hvor dataspillere via nettet løste det AIDS-relaterte enzymproblemet. Bilde: University of Washington

– Vi ønsket å se om menneskelig intuisjon kunne lykkes der hvor automatiserte metoder hadde feilet, forteller Firas Khatib ved biokjemiavdelingen til University of Washington, i en pressemelding.

Modellen som dataspillerne genererte var gode nok til at forskerne kunne foredle dem og bestemme enzymets struktur i løpet av noen få dager.

Dette skal være det første tilfellet forskerne vet som hvor det er dataspillere som har løst et gammel, vitenskaplig problem.

Foldit, spillet som ble benyttet, er utviklet ved universitetets Center for Game Science, i samarbeid med Baker lab.

Ifølge forskerne ved universitetet indikerer løsningen som nå har blitt funnet, at nettbaserte dataspill kan kanalisere menneskelig intuisjon og evner innen tredimensjonal mønstergjenkjenning til å løse utfordrende, vitenskaplige problemer.

– Kløktigheten til dataspillere er en formidabel kraft som, dersom den blir riktig ledet, kan brukes til å kan brukes til å løse et stort spenn av vitenskaplige problemer, sier Khatib.

Ifølge University of Washington kan det å finne formen til proteiner bidra til forskningen av årsaker til og kur for blant annet kreft, Alzheimer, svekket imunitet og en rekke andre sykdommer, i tillegg til arbeid knyttet til biodriftstoff.

Forskning.no har mer informasjon om dette temaet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.