JUSS OG SAMFUNN

Datastyrt helsetrøye kan redde liv

En trøye som overvåker pasienters helsetilstand mens de fortsetter sitt daglige virke, kan gi leger større mulighet til å oppfatte faresignaler tidlig i sykdomsforløpet.

Therese Werenskiold
10. des. 1999 - 13:06

"Lifeshirt" heter trøyen som distribueres gjennom selskapet Lifeshirt.com, et nettbasert telemedisin-selskap. Trøyen registrerer informasjon om blant annet hjerterytme og åndedrett, og sender informasjonen videre til en nevestor datamaskin som pasienten har i beltet, skriver BBC News.

Informasjonen blir deretter sendt via Internett til et lukket nettsted hvor analytikere overvåker og sender informasjonen til pasientens lege dersom det oppdages faresignaler.

Prototypen på helsetrøyen er laget av det amerikanske selskapet Olaj, som sier at trøyen kan brukes både på jobb, mens man trener og mens man sover.

Trøyen påstås å kunne gi et mer nøyaktig bilde av folks helse enn raske rutineundersøkelser foretatt hos legen.

- Vi kan se på hva som skjer mens pasienten er i en stresset situasjon på jobben, i forhold til en kveld i rolige omgivelser hjemme, sier oppfinner Marvin Sackner til BBC News.

Trøyen inneholder seks sensorer plassert fra halsen til buken, og veier omtrent det samme som en vanlig skjorte. Den er forventet å komme i salg fra september neste år.

Og prisen? Rundt to tusen kroner, pluss 240 kroner dagen i overvåkingskostnader.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.