Datasvindel lyktes mot flere norske nettbanker

Datasvindel lyktes mot flere norske nettbanker

I dagene før jul opplevde kunder i flere norske nettbanker at kontoer ble tappet av datakriminelle.

Oslo (NTB): Norske nettbanker ble i dagene før jul angrepet av datakriminelle som har tatt kontroll mens kundene har vært inne i banken. Kundene er til sammen tappet for over 100.000 kroner.

DnB NOR er en av bankene som har blitt rammet av angrepet.

– Vi har registrert fire tilfeller der svindlere har satt i gang betalinger i nettbanken ved å bryte seg inn elektronisk i privatpersoners PC-er. To av betalingene ble stanset i systemet, en av betalingene ble tilbakeført og i ett tilfelle har 14.000 kroner kommet på avveie, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR ASA til TV 2.

Også SpareBank1 har opplevd angrep. Selv bekrefter de fem innbrudd på kunders PC-er og i to av tilfellene skal pengetransaksjoner være gjennomført. Ifølge banken er også to andre banker rammet.

DnB NOR sier de nå har satt i verk tiltak for å hindre nye angrep, men de vil ikke gå konkret inn på hvilke tiltak dette dreier seg om.

Kripos, som etterforsker saken, ønsker ikke å si noe om hvilken status personen som sto som mottaker av de 14.000 kronene har i etterforskningen, men opplyser at de samarbeider med utenlandsk politi for å avsløre svindlerne.

– Det er en type programvare som har infisert bankkundenes maskiner. Deretter har gjerningsmennene klart å gjennomføre transaksjoner til andre nordmenn som har stilt sine kontoer til rådighet, sier Erik Moestue, leder i datakrimavdelingen i Kripos.

Til toppen