BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datasystemet erklærte ham død

Faren ved sammenkoplede offentlige registre i USA ble klart nylig da trygdesystemet feilaktig registrerte at Charles C. Wood (81) var avgått ved døden.

Eirik Rossen
16. sep. 1997 - 18:07

Leonard Lee, den internasjonalt anerkjente eksperten på datafeil, har en daglig spalte i nyhetstjenesten Newsbytes der han forteller om viderverdigheter det ikke alltid like hjelpsomme skjermverktøyet forårsaker. Historien om 81-år-gamle Charles C. Woods er blant de mer instruktive.

Woods' kone døde i mai i år, og en eller annen fingernem operatør glapp litt på tastaturet, slik at også Woods ble virtuelt begravet. Han oppdaget forholdet i juni, da den månedlige trygdesjekken ikke kom i posten.

Det tok to måneder med telefoner, pluss en henvendelse til trygdevesenet fra Woods' kongressrepresentant, før det offentlige byråkratiet var villig til å erkjenne at den gamle mannen var i live, og hadde fortsatt krav på ytelser.

Men trygda kom til slutt, hele 1878 dollar for tre måneder.

- Heldigvis hadde jeg fortsatt pensjonen, sier Woods. - Ellers vet jeg ikke hva jeg hadde gjort.

Woods' neste problem er at den offentlige sjukekassa Medicare er blitt virtuelt informert om dødsfallet gjennom trygderegistret. Woods gjennomgikk en del undersøkelser i både juni, juli og august. Regningene ble rutinemessig sent sjukekassa. Medicare-systemet er glupt nok til å skjønne at en død mann ikke trenger legebehandling. Men det er ikke glupt nok til å skjønne at hvis man er død, oppholder man seg ikke hjemme lenger enn strengt tatt nødvendig.

Følgelig sliter Woods med en rekke regninger han har fått i retur fra sjukekassa under påskudd av at han er død.

Fra de dataansvarlige i Medicare får Leonard Lee vite at siden trygdevesenet har gjeninnført Woods blant de levende, vil nok den virtuelle beskjeden om dette snart nå sjukekassas eget register, og at regningene da vil betales.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.