Datatilsynet anmelder Talkmore

Talkmore er anmeldt for brudd på blant annet personopplysningsloven.

Datatilsynet anmelder Talkmore

Talkmore er anmeldt for brudd på blant annet personopplysningsloven.

Datatilsynet har anmeldt teleoperatøren Talkmore for overtredelse av personopplysningsloven og for brudd på forskriften om varslingsplikt overfor tilsynet.

Bakgrunn for anmeldelsen er datainnbruddet i sommer, der over 100.000 navn og fødselsnumre kom på avveie. Politiet har gjennomført flere husransakelser for å finne id-tyvene, mens Datatilsynet har vendt blikket mot de rammede teleoperatørene som ikke sikret sine systemer godt nok.

Teleoperatøren Talkmore, som tilhører Telenorkonsernet, har etter Datatilsynets mening gamblet med folks personopplysninger og tilsynet har nå valgt å statuere et eksempel, skriver Computerworld. Overtredelsen gjelder blant annet personopplysningslovens paragraf 13 om informasjonssikkerhet. Forholdet regnes som grovt uaktsomt.

For Datatilsynet er det viktig å vise at virksomheter som ikke tar vare på folks personopplysninger, kan vente seg reaksjoner.

- Det går ikke an å drive forretningsvirksomhet på denne måte, og det har vært viktig for oss å anmelde denne saken. Vi har brukt god tid på å forberede den, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Daglig leder Pål Barth Nilsen i Talkmore ønsket ikke tirsdag å kommentere anmeldelsen fordi han ikke hadde lest den.

Til toppen