KARRIERE

Datatilsynet åpner sak etter karakterkonflikt på IB-linjene

Flere norske elever fra skoler som bruker undervisningsprogrammet International Baccalaureate (IB), har gått ned i karakterer. Nå åpner Datatilsynet sak. 

Tobias Judin, internasjonal seksjonssjef i Datatilsynet, forteller at bakgrunnen for Datatilsynets sak er at karakterer er personopplysninger.
Tobias Judin, internasjonal seksjonssjef i Datatilsynet, forteller at bakgrunnen for Datatilsynets sak er at karakterer er personopplysninger. Foto: Datatilsynet
21. juli 2020 - 19:59

Mandag sendte Datatilsynet et brev til International Baccalaureate Organisation (IBO), stiftelsen bak IB-linjen, der de ber om en redegjørelse for hvordan IBOs nye karaktersystem er i tråd med personvernregelverket, skriver Bergens Tidende.

Flere norske IB-elever kommer ikke inn på studier de har søkt på til høsten, fordi de har gått ned i karakterer. Dette henger sammen med at IBO endret karaktersystemet sitt tidligere i vår, ifølge avisen.

Til vanlig utgjør eksamen 80 prosent av IB-elevers endelige karakter. Da alle eksamener i vår ble avlyst på grunn av koronakrisen, bestemte IBO å sette karakterer ved hjelp av en utregningsmodell, som ikke er offentliggjort.

Bakgrunnen for Datatilsynets sak er at karakterer er personopplysninger, forteller Tobias Judin, internasjonal seksjonssjef i Datatilsynet, til Bergens Tidende.

– Personopplysninger skal være korrekte. Her mener elever at de nye karakterene ikke er korrekte, sier han.

– Karaktersetting skal involvere lærere. Her stiller vi spørsmål ved i hvor stor grad de har overlatt prosessen til en algoritme, og om dette er resultater som er vurdert uten noen form for menneskelig skjønn, legger han til.

BT har vært i kontakt med IB-administrasjonen, som henviser til en generell presseuttalelse på sin nettside.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.