JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet kan bli delt

Statsråd Rigmor Aasrud «ikke fremmed» for en tanke i en Difi-rapport. Tilsynet selv sier nei.

Difi vil dele Datatilsynet. Statsråd Rigmor Aasrud er ikke fremmed for tanken. Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener det er en dårlig ide.
Difi vil dele Datatilsynet. Statsråd Rigmor Aasrud er ikke fremmed for tanken. Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener det er en dårlig ide.
10. okt. 2011 - 08:15

Oslo (NTB): Statsråd Rigmor Aasrud (Ap) vurderer om Datatilsynet skal deles i to. Årsaken er at hun mener det kan være problematisk å både være et ombuds- og tilsynsorgan samtidig.

Aasrud sier til Aftenposten at hun ikke er fremmed for tanken, men at hun ikke har konkludert i saken ennå.

Det er i en rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) at spørsmålet om behovet for en bedre klargjøring av tilsynets to roller tas opp.

På den ene side skal tilsynet kontrollere at man etterlever lover og regler om behandling av personopplysninger. På den annen side kan det engasjere seg for å styrke personvernet. Derfor advares det i rapporten om at Datatilsynet kan ende opp som interesseorgan for personvern, eller som politisk aktør, fordi dette kan svekke tilliten til det som fagmyndighet.

– De skal ikke bruke ombudsrollen i lovfortolkningene de har, sier Aasrud og bebuder at departementet vil jobbe med en grenseoppgang mellom rollene. Det blir et tema når regjeringen neste år skal fremlegge en stortingsmelding om personvern.

Hun mener at Datatilsynet flere ganger har vært svært nær ved å opptre som en politisk aktør.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon synes ikke at det er en god idé å dele opp tilsynet.

– Det tror jeg er en dårlig idé. Disse tingene henger veldig sammen, sier han og tilføyer at medarbeiderne gjennom sin saksbehandling skaffer seg kunnskaper som er viktige for ombudsrollen. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.