JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet kan ikke hindre at skattelisten legges ut på Internett

Oppland Arbeiderblad har lagt ut skattelisten på sine nettsider. Datatilsynet er svært skeptiske til konsekvensene dette kan få for personvernet, men kan ikke gjøre noe med det fordi pressen er unntatt fra konsesjonsplikten i personregisterloven.

Therese Werenskiold
5. okt. 2000 - 10:27
Oppland Arbeiderblad

- Tidligere har kun kjendiser blitt plaget med å få brettet ut sitt privatliv på denne måten, men nå kan du ved hjelp av noen få tastetrykk også sjekke gatens rikeste eller fattigste, skriver Jonny Birkelund, som er leder av Personvernforeningen i Norge, i en e-post.

Han reagerer kraftig på at den elektroniske skattelisten kan legges ut på Internett og mener en slik praksis er betenkelig på mange måter til tross for at listene ikke er unntatt offentlighet. For det første er en søkbar (på etternavn, bosted, inntekt) database med skatteopplysninger noe helt annet enn muligheten for å smugtitte i skattelistene som legges ut på ligningskontoret hvert år.

En elektronisk skatteliste kan dessuten lagres over mange år og enkelt sorteres og kobles sammen med andre registre og lister med personopplysninger. Mulighetene for misbruk av disse opplysningene er mange. Det blir litt som å la bukken passe havresekken, å legge dette åpent ut slik at hvem som helst kan kopiere listene og koble dem slik de vil.

Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Guro Slettemark, understreker i et intervju med digitoday.no at dette selvsagt er ulovlig bruk (å koble listene - red.anm.), men hun innrømmer at listene etter Datatilsynets mening uansett er alt for tilgjengelige.

- Det at disse listene ligger på nettet slik de gjør nå, kan få veldig mange uheldige konsekvenser, sier hun.

Datatilsynet vil gjerne begrense denne tilgangen, men har ingen mulighet til det nå.

- Når Oppland Arbeiderblad legger ut disse listene får vi ikke gjort noe med det. Det er fordi de er en avis, og pressens registre (det pressen bruker av offentlig informasjon i sitt arbeid) er unntatt fra konsesjonsplikten, sier Slettemark.

I forskriftene står det at "Dags- og ukepressens personregistre til bruk i journalistisk virksomhet unntas fra konsesjonsplikten i personregisterloven".

- Men kan det kalles journalistisk virksomhet å legge ut disse listene på Internett?

- Dette er en veldig delikat tolkningssak, svarer Slettemark og legger til at hun er mer opptatt av at lovgiver må komme på banen for å begrense tilgangen til disse registrene.

- Det må en politisk avgjørelse til. Det har vært fremmet mange forslag i Stortinget, men hittil er de blitt nedstemt. Et nytt forslag ligger inne nå, forteller Slettemark til digitoday.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.