Datatilsynet krever Nammo-svar om aktivist-kartlegging

Datatilsynet krever svar fra Nammo etter at ammunisjonsprodusenten har fått et ukjent selskap til å kartlegge Palestina-aktivister.

Folks politiske tilhørighet og ståsted er sensitive personopplysninger, sier Janne Stang Dahl i Datatilsynet.
Folks politiske tilhørighet og ståsted er sensitive personopplysninger, sier Janne Stang Dahl i Datatilsynet. Foto: Ilja C. Hendel
15. des. 2023 - 07:10

– Vi har besluttet å foreta en nærmere undersøkelse av Nammos behandling av personopplysninger ved utarbeidelse av risikovurderinger, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til Dagens Næringsliv.

I forrige uke skrev avisen om en trusselvurdering som Nammo innhentet etter en demonstrasjon i 2014. Dokumentet navngir en rekke Palestina-aktivister som mulige aksjonister. Det var et eksternt selskap som samlet inn informasjonen, men hvilket er ikke kjent.

– Vi understreker igjen at det i utgangspunktet er uakseptabelt å kartlegge og registrere folks politiske tilhørighet og ståsted. Det er sensitive personopplysninger, sier Dahl.

Nammo har fått frist til å svare i starten av januar. Informasjonsdirektør Thorstein Korsvold i Nammo sier de kommer til å svare Datatilsynet, men at de ikke har noen kommentar utover dette.

I en tidligere DN-sak har Nammo opplyst at opplysningene om aktivistene kom via åpne kilder.

– Aksjonistene hadde flagget sine ståsteder høyt og tydelig i det offentlige rom. Nammo driver verken overvåking eller kartlegging, men den politiske tilhørigheten ble nok tatt med i risikovurderingen, sa informasjonsdirektøren.

Nammo er delvis eid av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet.

Nav-direktør Hans Christian Holte avviser at det finnes en ukultur i Nav når det gjelder de ansattes behandling av personopplysninger.
Les også

Nav slår tilbake etter milliongebyr: – Urimelig og overraskende

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.