JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet kritiserer piratjakt

Datatilsynet mener den skjulte overvåkingen av fildelere er «problematisk».

24. mai 2006 - 08:07

Datatilsynet synes det er svært problematisk at musikk- og filmbransjen driver skjult overvåking av privatpersoner som bruker fildelingstjenester på nettet.

– Rettssikkerheten kan være truet. Dette handler om folks personvern. Vi har vært i kontakt med musikk- og filmbransjen for å få en skriftlig tilbakemelding på hva slags type dokumentasjon de har samlet inn, sier juridisk rådgiver Guro Slettemark i Datatilsynet til Dagens Næringsliv.

Ferske tall viser at over 900 000 nordmenn laster ned musikk og film ulovlig fra nettet. Ifølge Dagens Næringsliv sitter musikk- og filmbransjen på beviser mot flere tusen fildelere her i landet.

Det skal dreie seg om ip-numre, fillister, brukernavn samt fyldige oversikter over innholdet som skal ha blitt delt. I enkelte saker er også privatpersoner identifisert. Denne typen informasjon kan ifølge Datatilsynet være sensitive personopplysninger.

Advokatene Espen Tøndel og Rune Ljostad er hyret inn av Motion Picture Association (MPA) og Den Internasjonale platebransjens forening (Ifpi) for å slå ned på ulovlige piratvirksomhet. I nesten to år har de jobbet kontinuerlig med å dokumentere den omfattende ulovlige nedlastingen i Norge

– Dette er etter vårt syn ikke overvåking. Vi er til stede på nettet og observerer og samler informasjon, påpeker Ljostad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.