JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet overrasket over svensk forslag

Datatilsynet i Norge er kritisk til svenskens lovforslag som vil åpne for avlytting av elektronisk kommunikasjon.

12. mars 2007 - 13:00

Den svenske forsvarsminister Mikael Odenberg har overraskende fremsatt et lovforslag som vil åpne for avlytting av Internett-kommunikasjon uten dommerkjennelse.

Dersom lovforslaget går igjennom vil den svenske militære etterretningstjenesten FRA (Försvarets Radioanstalt), bli gitt adgang til å lese all e-post som krysser landets grenser, skriver Thelocal.se.

Loven gir kun mulighet til å fange opp kommunikasjon inn og ut av Sverige, men når det gjelder Internett-trafikk og e-post er det nesten umulig å skjelne mellom innenriks og utenriks kommunikasjon.

Forslaget har skapt en voldsom kritikk, ettersom det kan gi den militære etterretningstjenesten nærmest ubegrensede muligheter for å lese svenskene e-post.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet er overrasket over det svenske lovforslaget. Han har ikke registrert tilsvarende i Norge, og tror heller ikke det blir aktuelt.

Den elektroniske kommunikasjonen, skal gjennomsøkes etter bestemte nøkkelord. En uavhengig kommisjon skal kontrollere FRAs arbeid.

Landets største oppisjonspartiet Sosialdemokratene har ennå ikke tatt stilling til forslaget, men avventer en høring den 20. mars.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.