JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet skal undersøke rødmerking av samfunnsdebattanter

Datatilsynet vil vurdere om den omstridte nettjenesten Shinigami Eyes, som brukes for å rødmerke meningsmotstandere, bryter loven. 

Datatilsynet vil nå vurdere lovligheten av tjenesten, som finnes som et tillegg/plugin til nettleserne Chrome og Firefox.
Datatilsynet vil nå vurdere lovligheten av tjenesten, som finnes som et tillegg/plugin til nettleserne Chrome og Firefox. Illustrasjon: digi.no
12. apr. 2021 - 08:29

Tjenesten, som er et tillegg som kan installeres i en nettleser, gjør det mulig å rødmerke personer som stemples som transfobe. Aftenposten skriver at minst 13 norske aktivister er rødmerket gjennom tjenesten, som gjør at navnet deres markeres i rødt for brukere av tjenesten.

Datatilsynet vil nå vurdere om tjenesten bryter med personvernlovene. Google opplyser at de vil føye seg etter avgjørelsen fra Datatilsynet og blokkere tjenesten i sin nettleser Chrome i Norge dersom Datatilsynet kommer til at den er ulovlig.

Den anonyme utvikleren av Shinigami Eyes opplyser til Aftenposten at en rødmerking er mindre inngripende enn for eksempel blokkeringslister.

– Hvis noen for eksempel sier at transkvinner ikke bør invadere kvinners baderom, tenker jeg at det er noe de har rett til å si. Like fullt kan jeg samtidig mene at de er transfobe, og jeg har også rett til å si dette, skriver utvikleren til Aftenposten.

Finansministeren sier ikke når avgiften fjernes, men lover å gjøre det før valget i 2025.
Les også

Vedum lover å skrote omstridt arbeidsgiveravgift neste år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.