JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet skeptisk til biler med «svart boks»

Ga likevel tillatelse til pilotprosjekt.

I USA og Storbritannia finnes det bilforsikringsselskaper som allerede krever at kundene, i alle fall de yngste, har en form for svart boks montert i bilen. Bildet er fra en monteringsvideo fra britiske Ingenie.
I USA og Storbritannia finnes det bilforsikringsselskaper som allerede krever at kundene, i alle fall de yngste, har en form for svart boks montert i bilen. Bildet er fra en monteringsvideo fra britiske Ingenie. Bilde: Ingenie
24. feb. 2015 - 09:07

Datatilsynet er bekymret for hvor mye bilen din vet om deg, men har likevel gitt forsikringsselskapet Tryg tillatelse til å sette i gang et prosjekt for å kartlegge kundenes kjøremønster.

Pilot

Tryg Forsikring har fått konsesjon til å utstyre rundt 1.000 kunder med «svart boks» i bilen, som kobles til bilens datasentral. Dermed kan en rekke detaljer om hvordan bilen kjøres, sendes via mobilnettet til forsikringsselskapets dataleverandør, skriver Dagens Næringsliv.

«Dette vil skje hvert minutt mens motoren går», heter det i konsesjonstillatelsen. Forsikringsselskapet får fortløpende tilsendt informasjon om hastighet, GPS-posisjon og antall kraftige oppbremsinger, akselerasjoner, svingbevegelser og tilfeller av høyt turtall. Samtidig skal kundene få lov til å følge med på hvilke opplysninger som til enhver tid blir registrert.

– Vårt utgangspunkt for dette pilotprosjektet er å se om det å måle kundens atferd har påvirkning på hvilken risiko som blir tatt, og om det egner seg for prisdifferensiering, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Jubler ikke

Datatilsynet jublet ikke over forespørselen fra Tryg Forsikring, men ga likevel konsesjon, fordi innsamlingen av opplysninger skjer i en begrenset periode for så å gjøres anonyme. Innsamlingen skjer kun med samtykke fra forsikringskunden.

«Den planlagte behandlingen av personopplysninger har karakter av overvåking», skriver Datatilsynet i konsesjonsbrevet, og mener «den type registrering av opplysninger er et betydelig inngrep i privatlivet». (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.