DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Datatilsynet undersøker om politiets dronebruk er lovlig

– Det vil være forskjellige hensyn å ta til personvernet ved forskjellig bruk, sier Jan Henrik Mjønes Nielsen i Datatilsynet.

Prosjektleder for droner i politiet, Jørgen Lunde Ronge, med en DJI Matrice 210-drone. Nå har Datatilsynet åpnet tilsynssak mot Oslo politidistrikt for å finne ut om de bruker droner på lovlig måte.
Prosjektleder for droner i politiet, Jørgen Lunde Ronge, med en DJI Matrice 210-drone. Nå har Datatilsynet åpnet tilsynssak mot Oslo politidistrikt for å finne ut om de bruker droner på lovlig måte. Foto: Heiko Junge/NTB
19. apr. 2023 - 06:35

Datatilsynet har åpnet tilsynssak mot Oslo politidistrikt for å finne ut om måten politiet bruker droner på er lovlig.

Politiet må også svare på hvilke risikovurderinger som ble gjort da de kjøpte inn droner fra en kinesisk produsent, melder NRK.

Rett før påske sendte Datatilsynet et brev til Oslo politidistrikt der de blant annet blir bedt om å svare på hvilke rettslig grunnlag politiet har for å bruke droner.

– Vi er opptatt av at droner brukes til forskjellige formål av politiet, både til etterforskning, forbygging og til å skaffe oversikt over situasjoner, og det vil være forskjellige hensyn å ta til personvernet ved forskjellig bruk, sier juridisk seniorrådgiver Jan Henrik Mjønes Nielsen i Datatilsynet.

Han sier han ikke vil foregripe noe, men det kan være en mulighet for at det er mangelfulle hjemler for bruk av droner i politiet.

I en ny rapport advarer FN mot misbruk av KI-teknologi til å øke spredningen av usannheter om nazistenes drap på mer enn seks millioner mennesker under andre verdenskrig
Les også

FN: KI kan misbrukes til å fornekte jødeutryddelsene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.