Datatilsynet ut mot Høyre etter at partiet kartla tusenvis av velgere

Erna Solberg, Paranoia 2019
Erna Solberg, Paranoia 2019 Foto: Sarah McDonald Gerhardsen
1. juli 2019 - 13:08

Før valget i 2013 samlet Høyre inn flere tusen navn og rangerte dem etter hvor tilbøyelig de var til å stemme på partiet. – Lovbrudd, konkluderer Datatilsynet.

Datatilsynet konkluderer med at partiet Høyre brøt med personvernlovgivningen da det i valgkampinnspurten i 2013 kartla potensielle Høyre-velgere for å sende dem målrettet partireklame.

Den eneste grunnen til at tilsynet ikke vurderer å ilegge et straffegebyr, var at saken var foreldet da Høyre høsten 2018 meldte den inn.

– Lovgiver har satt en foreldelsesfrist på fem år i slike saker. Vi har derfor ikke vurdert å ilegge overtredelsesgebyr. Vi konstaterer at loven er brutt og kommer med kritikk, i form av en irettesettelse, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NTB.

Det var NRK som i fjor avslørte hvordan Høyre kunne ha begått flere brudd på personvernlovgivningen under valgkampen i 2013. Høyre meldte selv inn to mulig avvik – etter blant annet å ha sendt sine medlemslister til Facebook.

I arbeidet med disse framkom saken partiet nå irettesettes for: Utviklingen av appen «Dugnad», hvor partimedlemmer blir anmodet om å gi tilgang på sin vennelister på Facebook.

– Dette var et enkelttilfelle som fant sted under valgkampen for seks år siden. Vi har beklaget til alle de involverte, sier markeds- og kampanjesjef Thoralf Granerød i Høyre til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.